AcasăNewsStatele Unite sar in ajutorul lui Basescu

Statele Unite sar in ajutorul lui Basescu

Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor propuneri de amendare a Legii fundamentale, se arata intr-o declaratie a ambasadorului SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Statele Unite si-au reiterat sprijinul pentru autoritatile romane in lupta impotriva coruptiei si a acuzat Curtea Constitutionala ca blocheaza procesul de reforma.

Ambasada SUA este ingrijorata de decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea propunerilor de amendare a Constitutiei Romaniei. Dorinta autoritatilor romane de consolidare a modului de administrare a justitiei din Romania in lupta impotriva coruptiei este laudabila. Esentiale in realizarea acestui efort sunt amendamentele constitutionale care prevad posibilitatea punerii sub sechestru şi a confiscarii bunurilor dobandite ilicit„, se arata in declaratia citata.

Ambasadorul apreciaza ca hotararea Curtii nu numai ca impiedica acest efort ci, mai mult, „in numele drepturilor fundamentale”, indeparteaza aceasta decizie de popor. „Intr-o republica democratica, modificarea Constitutiei nu ar trebui sa depinda de capriciile celor care detin temporar majoritatea; poporul ar trebui sa aiba puterea de a corecta erorile”, se arata in declaratia lui Gitenstein.

Ambasadorul ofera exemplul propriei tari unde „pentru a schimba Constitutia şi a indrepta o greşeala a Curtii Supreme este nevoie de o majoritate calificata a Congresului şi a legislaturilor statelor”. „Fara aceasta procedura, nu ar fi fost posibila anularea cunoscutei decizii din cazul Dred Scott, din 1857, care legaliza sclavia in numele protejarii «drepturilor» proprietarilor albi de sclavi şi care a avut un rol in declanşarea Razboiului Civil. In SUA, nimeni, nici macar insaşi Curtea Suprema, care a luat decizia, nu a pus la indoiala dreptul constitutional al Congresului de a adopta Amendamentele 13 şi 14 la Constitutia SUA, care au anulat respectiva hotarâre judecatoreasca”, mentioneaza Gitenstein.

„Intelegem ca in România, Constitutia acorda Curtii Constitutionale autoritatea exceptionala de a bloca procesul de reformare a Constitutiei. In SUA, exista o traditie indelungata a «retinerii judecatoreşti», prin care judecatorii Curtii Supreme aleg sa nu işi exercite intreaga autoritate”, noteaza Gitenstein.

Ambasadorul il citeaza in declaratia sa pe Felix Frankfurter, unul dintre cei mai importanti judecatori ai Curtii Supreme: „Nu este datoria acestei curti sa emita politici. Ea trebuie sa arate o extrem de atenta consideratie fata de limitarile propriilor sale puteri, ceea ce impiedica aceasta instanta sa-şi urmeze propriile idei cu privire la ceea ce este intelept şi chibzuit. Aceasta retinere autoimpusa este esenta juramântului judecatoresc”.

Traian Basescu a anuntat marti, in timpul consultarilor de la Cotroceni cu liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta, ca nu renunta la eliminarea din proiectul de Constitutie a caracterului prezumat licit al averilor. Aceasta, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale. Basescu a aratat ca eliminarea respectivei prevederi este o cerinta UE, care ar facilita confiscarea averilor obtinute ilicit.

 

361 afisari

4 COMENTARII

  1. AMBASADORUL SUA MARK HENRY GITENSTEIN TREBUIE TRIMIS ACASA!
    ACEST AVOCAT – AMBASADOR AL SUA LA BUCURESTI , A ATACAT IN MOD DESCHIS CURTEA CONSTITUTIONALA – O INSTITUTIE FUNDAMENTALA A STATULUI ROMAN!
    MAE TREBUIE SA REACTIONEZE OFICIAL SI SA IA MASURILE CARE SE IMPUN !
    ROMANIA NU POATE TOLERA AMESTECUL AMERICAN, IN TREBURILE INTERNE DE STAT !

  2. Silviu Craescu- specialist colector/operator informatii OSINT

    Traian Băsescu la finalul “consultarilor” de la Cotroceni, vizibil intimidat de atacurile lui Crin Antonescu, l-a agatat pe acesta si i-a spus “în particular” lui Crin Antonescu: Crin, salveaza-ma vine PRM la “Putere”!.

  3. VOCEA AMERICII, NU E VOCEA ROMANIEI!
    MARK HENRY GITENSTEIN – Trebuie declarat „Persona non grata” în Romania! -Silviu Craescu

  4. Attack against the Constitutional Court: U.S. Embassy acts like an occupying force! Foreign Ministry must to react official and take appropriate action! Romania cannot tolerate American interference in its internal affairs! – Silviu Craescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger