AcasăNewsStatele Unite, gata sa stationeze arme grele in estul Europei

Statele Unite, gata sa stationeze arme grele in estul Europei

Nu se stie cum va reactiona Kremlinul la intentiile Pentagonului de a-i pune sula-n coaste lui Putin

SUA  sunt pe cale sa depoziteze armament greu, inclusiv tancuri, si pana la 5.000 de oameni in mai multe tari din Europa de Est si in tarile baltice pentru a contracara o eventuala agresiune rusa, indica New York Times.

Nu se stie cum va reactiona Kremlinul la intentiile Pentagonului de a-i pune sula-n coaste lui Putin

Daca intentiile Pentagonului vor fi acceptate de executivul american, SUA vor depozita in premiera arme grele in tarile care au aderat recent la NATO si care, inaintea caderii zidului Berlinului, apartineau de zona de  influenta a URSS, indica publicatia care citeaza surse americane si aliati. Este vorba de a asigura tarile baltice si alte tari din Europa de Est, care sunt extrem de inrgijorate dupa anexarea Crimeei si criza din Ucraina. Potrivit New York Times, propunerea Pentagonului trebuie sa fie aprobata de secretarul american al Apararii, Ashton Carter, si de Casa Alba. Cotidianul subliniaza si ca anumiti aliati ai NATO sunt ingrijorati de reactia Rusiei. Un purtator de cuvant al Pentagonului a subliniat ca inca nu a fost luata o decizie. Mai multe surse au estimat ca Pentagonul ar urma sa aiba unda verde inaintea unei reuniuni ai ministrilor de Externe NATO, luna aceasta, la Bruxelles. In conformitate cu planurile actuale ale Pentagonului, echipamentul pentru o companie sau un batalion (aproximativ 750 de militari) va fi depozitat in Polonia, Romania, Bulgaria si, poate, in Ungaria.

”Valorile transatlantice”, la baza parteneriatului SUA-Romania

”Vom coopera pentru a ne asigura ca statul de drept inseamna justitie egala pentru toti si ca tarile noastre sunt protejate de flagelul criminalitatii transfrontaliere si terorismului”, se arata intr-un comunicat emis, ieri de Ambasada SUA la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 135 de ani de relatii diplomatice romano-americane.

”La baza parteneriatului nostru stau valorile transatlantice pe care Statele Unite si Romania le impartasesc. Ne dorim ca toti romanii sa se bucure de pace si securitate, protejati de statul de drept, avand la dispozitie mijloacele necesare pentru a prospera si pregatiti sa profite de oportunitatile oferite de lumea din ce in ce mai globalizata in care traim. Transparenta, stabilitatea si previzibilitatea sunt cheia atingerii potentialului economic al Romaniei si cresterii bogatiei si prosperitatii tuturor romanilor. Aceste conditii sunt, de asemenea, fundamentul valorilor noastre comune ca aliati NATO. Angajamentul nostru reciproc in cadrul NATO continua sa devina mai profund (…) In Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, inainte de orice mentiune a strategiei militare de aparare comuna, membrii NATO se angajeaza sa „salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun si civilizatia popoarelor lor, fondate pe principiile democratiei, libertatii individuale si suprematiei legii.” Pe aceste principii Romania si SUA continua sa-si dezvolte stransul parteneriat strategic bilateral”, ae arata in comunicatul respectiv.

Baltica: Un avion militar rusesc, la 150 de metri de un distrugator american

Un avion militar rusesc a zburat la 152 de metri deasupra unui grup de nave NATO, in Marea Baltica, a informat CNN, citand o sursa din fortele armate SUA. Incidentul a avut loc in 11 iunie, iar din grupul de nave facea parte si distrugatorul american Jason Dunham, deasupra caruia avionul a trecut ”mai jos si mai aproape” decat americanii sunt obisnuiti, infomeaza Sputnik. ”Nu credem ca a fost o manevra profesionista”, a indicat sursa respectiva.

 

author avatar
Tudor Borcea
789 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger