AcasăNewsStatele Unite ar putea trimite arme Kievului

Statele Unite ar putea trimite arme Kievului

Administratia Obama ia in calcul o posibila sustinere militara ”defensiva” acordata Ucrainei, in conditiile recrudescentei luptelor cu rebelii separatisti sustinuti de Moscova.

Este foarte posibil ca Obama sa dea unda verde pentru armament destinat Ucrainei

Potrivit New York Times, comandamentul militar NATO si responsabili ai administratiei americane iau in considerare trimiterea de arme ”defensive” fortelor ucrainene in estul Ucrainei. Presedintele Obama nu a luat inca decizia trimiterii de arme letale, dar generalul Philip Breedlove, comandantul sef NATO, este favorabil trimiterii de armament fortelor ucrainene, potrivit AFP. Pana acum, Casa Alba s-a limitat la ajutor ”non letal”, care include veste antiglont, echipament medical si radare pentru detectarea provenientei tirurilor de mortier. ”Evaluam fara incetare alte opinii pentru a crea un spatiu pentru o solutie negociata la aceasta criza”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului national de securitate, Bernadette Meehan. Potrivit New York Times, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme, este deschis la noi discutii, la fel si consiliera lui Barack Obama pe probleme de securitate, Susan Rice. Publicatia arata ca ar fi vorba de un ajutor cu material militar in valoare de trei miliarde de dolari, in special de rachete antitanc si drone de recunoastere.

Berlinul se opune

Purtatorul de cuvant al Guvernului german, Christiane Wirtz, a expus, ieri pozitia Berlinului potrivit careia Ucraina nu ”are nevoie de solutie militara”. ”O solutie militara nu este ceea ce guvernul federal vede ca posibila iesire din aceasta criza”, a declarat Christiane Wirtz, comentand proiectele americane de livrare de armament Ucrainei. ”Berlinul va face totul pentru solutionatea prin negocieri a crizei ucrainene”, a repetat, ieri, si Angela Merkel, la Budapesta.

Mobilizare generala la Donetk

Presedintele autoproclamatei republici separatiste din Donetk, Alexandr Zaharcenko, a declarat, ieri, ca spera sa mobilizeze in urmatoarele zile 100.000 de oameni pentru a lupta cu fortele loiale ucrainene, in ciuda a noi apeluri lansate de Francois Hollande, Angela Merkel si Petro Porosenko la incetarea focului. ”Mobilizarea generala va avea loc in Republica Populara Donetk in 10 zile, fiind prevazuti a fi mobilizati pana la 100.000 de oameni”, a declarat Zaharcenko.

NATO:  Avem nevoie de transpareta in relatiile cu Rusia pentru a evita o escaladare militara

Relatiile dintre Rusia si NATO trebuie sa devina mai transparente pentru a se evita o escaladare militara”, a estimat, ieri,  Wolfgang Ischinger, presedintele Conferintei pe teme de securitate de la Munchen, care va avea loc la 6-8 februarie, citat de Belga. Oficialul a evocat ”intalniri periculoase” ,  navale si aeriene, intre nave si avioane rusesti si cele aliate. ”Este periculos, foarte periculos, ar putea cauza neintelegeri sau erori de calcul susceptibile sa declanseze o escalada militara”, a precizat Ischinger.

author avatar
Tudor Borcea
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger