AcasăNewsStatele unite ale euro-dolarului se prabusesc impreuna

Statele unite ale euro-dolarului se prabusesc impreuna

Ministrul american de finante, Timothy Geithner, va participa in mod exceptional la reuniunea de vineri, 16 septembrie, a ECOFIN.

Timothy Geithner, trezorierul SUA, vrea unire cu UE, dar nu impotriva dolarului, ci pentru salvarea acestuia

Reuniunea ministrilor economiei si finantelor din UE (ECOFIN) se va desfasura la Wroclaw, Polonia. Se asteapta ca Geithner sa faca pasi decisivi pentru relansarea economica mondiala. Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat ca reuniunea de la Wroclaw ar trebui sa permita “depasirea obstacolelor ramase” in calea aplicarii noului plan de asistenta pentru Grecia. In prealabil, Timothy Geithner s-a intalnit si cu Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar International (FMI). De ce  participa trezorierul SUA la ECOFIN, cand nu a onorat alte invitatii in alti ani? Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca anii trecuti nu se compara cu 2011. “Acum se manifesta o teribila confruntare intre SUA si UE, iar mesajul lui Timothy Geithner este ca nu numai SUA este vinovata de adancirea crizei mondiale, ci si Europa”, a precizat Adrian Vasilescu. Domnia sa este de parere ca SUA au lansat un razboi psihologic impotriva euro.

Al IV-lea Reich sau nationalizarea unor banci private

La intrunirea ministrilor de finante si a guvernatorilor bancilor centrale din G7, care s-a desfasurat la Marseille zilele acestea, nu s-au conturat pasi decisivi pentru solutionarea crizei. Americanii si europenii s-au exprimat pentru sprijin nemijlocit pentru Grecia si alte state periferice ale zonei euro, nu insa si Germania, “statul platitor” al zonei euro! Germania considera ca prioritatea absoluta este taierea deficitelor. “Adevarul e ca nu exista nicio politica fiscala sau monetara comuna intre SUA si Europa”, a declarat Gilles Moec, senior economist la Deutsche Bank in Londra. Analistii de peste ocean sunt de parere ca ori zona euro va fi guvernata de Germania, in care caz asistam la rasarirea celui de Al IV-lea Reich, nicidecum la infiintarea „Statelor Unite ale Europei”, ori va trebui ca autoritatile europene sa nationalizeze unele banci private ca sa salveze garantiile si sa evite recesiunea globala.

author avatar
Adina Mutar
234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger