AcasăNewsStare de urgență! Veterinarii cer convocarea CSAT

Stare de urgență! Veterinarii cer convocarea CSAT

Un mistreț mascul poate parcurge și 50 de kilometri într-o zi

Sute de mistreți bolnavi de pestă porcină africană au fost descoperiți în județele Prahova și Teleorman. Veterinarii au intrat în alertă maximă și cer întrunirea Consiliui Național de Apărare a Țării pentru a opri propagarea virusului, care este la un pas să conducă la dispariția porcului românesc.

Un mistreț mascul poate parcurge și 50 de kilometri într o zi

Starea de letargie a autorităților centrale și inconștiența populației care refuză să accepte ideea existenței virusului pestei porcine africane (PPA) au condus la o situație de o gravitate fără precedent în România. Cotele mici de vânătoare și restricțiile în metodele de împușcare a mistreților au dus la o răspândire catastrofică a virusului pestei porcine africane, care a decimat porcii domestici din fermele comerciale, dar și din gospodării. Repeziciunea cu care se propagă virusul i-a alarmat și pe medicii de la direcțiile sanitare veterinare din teritoriu, într-o singură săptămână, în Prahova, apărând focare de pestă porcină în cinci localități aflate la mare distanță unele de celelalte. ”Este incredibil cu ce viteză se răspândește în Prahova pesta porcină africană. Atâta timp cât avem atâția mistreți în zona care mor, se întinde extrem de rapid. Cota de vânătoare la mistreți se stabilește în funcție de numărul raportat de fondurile de vânătoare, care nu au niciun interes să raporteze mult. În județ sunt estimați 2.846, dar în realitate numărul este dublu. Iar cota de vânătoare pentru 2019-2029 este de 1.961, din care până acum au fost împușcați doar 85 de mistreți. La ora asta, pe fondul de vânătoare 23 Scroviștea și în două fonduri din Ilfov au fost găsiți 107 mistreți morți, din care 63 confirmați pozitiv cu PPA. Teleorman are 477 mistreți morți, din care 409 confirmați cu PPA”, ne-a declarat dr.Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare Prahova.

Trebuie uciși toți mistreții

Conform Hotărârii Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ar trebui ca în cele patru fonduri de vânătoare, în termen de 30 de zile de la confirmarea focarului de boală, să se ucidă toți mistreții. ”Sâmbătă noaptea pe DN1 a fost accident, după ce o mașină a dat peste o turmă de opt mistreți, i-a rupt efectiv roata mașinii. Iar ăla, în loc să anunțe poliția, l-a chemat pe unul cu platforma, care era din Giurgiu, care a luat mistrețul mort, l-a dus acasă și l-a tranșat. Trebuie ca toți vânătorii din Dâmbovița, Ialomița, Ilfov și Prahova  să înceapă deodată goana, în aceeași zi, la aceeași oră, din margine către centru, și să radă toți mistreții. Nu este specie protejată. Care mai este problema, mor mistreții bolnavi în pădure și mănâncă din cadavre urșii, lupii, șacalii, păsările carnivore, care mănâncă acele hoituri și după aia se mișcă, împrăștiind virusul. Ursul și lupul sunt specii protejate și nu le poți vâna. Este treabă de CSAT, ar trebui convocat CSAT ca să ia măsuri, atât este de gravă situația. Statul român a plătit până acum de 68 de milioane de euro despăgubiri. Distrugem exploatațiile comerciale și o să rămânem fără porci. A doua măsură care trebuie luată este interzicerea creșterii porcului în gospodării cel puțin pe o rază de 10 kilometri în jurul fermelor comerciale de porci. Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a dat această măsură, dar nu a aplicat-o. Și, bineînțeles, trebuie limitat numărul de porci pe care îi poți crește în gospodării, dar și reproducerea acestora, ca să poți avea un control”, ne mai spune dr.Mihai Terecoasă, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare Prahova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.879 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger