AcasăNewsStandard&Poor’s pagubeste Bucurestiul

Standard&Poor’s pagubeste Bucurestiul

Cunoscuta agentie de rating Standard&Poor’s(S&P), care si-ar dori sa fie considerata ca cel mai fidel barometru pentru investitorii ce intentioneaza sa-si plaseze capitalul intr-o anume tara sau oras din lume si, bineinteles, sa obtina si un profit, a gafat din nou, de aceasta data victima fiind municipiul Bucuresti.

Mai exact, Primaria Bucurestiului a fost “retrogradata” de la ratingul BB+ la BB, pe motivul unor asa zise incertitudini privind rascumpararea unor obligatiuni municipale, in valoare de 500 de milioane de euro, care au ca data de maturitate anul 2015. Asa cum ne-am obisnuit, in ultimul timp, decizia S&P a fost una pripita, bazata pe informatii insuficiente, motiv pentru care s-a si revenit asupra acestei retrogradari si calificativul inferior a fost retras.

Daca nu am sti ca astfel de manevre se tot repeta in ultima perioada, avand in prim-plan tinte diferite, toate de calibru, am putea crede ca a fost o simpla greseala, neintentionata. Exemplele din SUA, unde autoritatile au declarat recent razboi contra S&P, dupa ce mai multe orase, printre care si Los Angeles, au renuntat la serviciile acestei agentii, sau din Italia, unde politia din Milano a demarat o ancheta tot pentru acuzatii de manipulare a pietei financiare si chiar din Franta, unde pentru scurt timp calificativul de tara a fost redus, dintr-o “eroare” de tehnica, ne demonstreaza ca aceasta institutie are probleme serioase de credibilitate.

In cazul Primariei Bucuresti, care are mare nevoie de refinantarea unor credite, astfel de gafe, chiar daca dupa un timp sunt corectate, pot produce mari pierderi financiare, cu efecte negative asupra tuturor cetatenilor capitalei, intrucat este bine stiut faptul ca o stire negativa, in orice domeniu, produce efecte dezastruoase care, chiar daca se revine ulterior cu dezmintiri sau scuze, nu pot fi decat partial corectate, intrucat efectul primei stiri, reala sau nu, se sterge foarte greu si pagubele nu mai pot fi recuperate.

author avatar
Silviu Ionescu
243 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger