AcasăNewsStandard and Poor's a retrogradat noua tari, printre care Franta, Italia, Spania...

Standard and Poor’s a retrogradat noua tari, printre care Franta, Italia, Spania si Austria

Agentia Standard and Poor’s (S&P) a retrogradat vineri noua tari din zona euro. Printre acestea se afla Franta, a doua mare economie a zonei euro, Italia, Spania, Austria si Portugalia. Totodata, S&P a confirmat calificativele pentru sapte state. Pe lista se afla Germania, cea mai mare economie din UE, Olanda, Belgia si Irlanda.

Italia, Spania, Portugalia si Cipru au fost depunctate cu doua trepte, in timp ce ratingurile Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost reduse cu o treapta, se arata intr-un comunicat S&P, potrivit Mediafax. Calificativele pentru Germania, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia si Irlanda au fost confirmate.

A doua mare economie a zonei euro, Franta, a pierdut pentru prima data calificativul maxim posibil, fiind retrogradata cu o treapta, de la „AAA” la „AA+”. In cazul Italiei (a treia mare economie din zona euro) si al Spaniei (a patra mare economie din UE), retrogradarea a fost de doua trepte, de la „A” la „BBB+” si de la „AA-” la „A”. Grecia nu a fost luata in calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul tarii se afla in categoria „junk”, la „CC”.

Cea mai mare economie din zona euro, Germania, dar si Olanda, Finlanda si Luxemburg si-au pastrat calificativele „AAA”, maxim posibil, in timp ce Belgia a fost mentinuta la „AA”.

Analistii Standard and Poor’s au explicat ca deciziile au fost motivate de faptul ca „initiativele luate de liderii europeni in ultimele saptamani ar putea fi insuficiente pentru a rezolva probleme sistemice din zona euro”. O reducere a ratingurilor unor tari din zona euro poate conduce la retrogradari ale unor companii, ceea ce ar semnala un risc mai ridicat investitorilor.

Agentia S&P a retrogradat in august anul trecut, pentru prima data in istorie, si cea mai mare economie a lumii -Statele Unite, dupa ce neintelegerile dintre politicienii americani au amenintat sa impinga tara in incapacitate de plata. Ratingul SUA a fost coborat cu o treapta, de la „AAA” la „AA+”. Romania este evaluata de catre Agentia Standard and Poor’s cu rating „BB+”.

150 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger