AcasăNewsStam pe 8,5 miliarde de tone de plastic

Stam pe 8,5 miliarde de tone de plastic

In ritmul actual de productie vom avea 25 de miliarde de tone de plastic in 2050

Plasticul este al treilea cel mai fabricat material de omenire, dupa ciment si otel. Dificile de tratat, aceste deseuri antreneaza o poluare generalizata care ameninta in special mediul marin.

In ritmul actual de productie vom avea 25 de miliarde de tone de plastic in 2050

O prima analiza globala a productiei, utilizarii si sfarsitul duratei de viata a plasticului in lume, publicata de revista Science Advances, dezvaluie date socante. Dupa 1950, omenirea  a generat o cantitate de plastic echivalenta cu greutatea a 822.000 de turnuri Eiffel sau a 80 de milioane de balene. Din aceste cantitati gigantice (8, 3 miliarde de tone) 6, 3 miliarde de tone sunt acum deseuri din care doar 9% au fost reciclate, 12% incinerate iar 79% acumulate in gropi de gunoi sau in natura. De la un milion de tone productie mondiala in 1950, plasticul a depasit 380 milioane de tone in 2015 iar unele tipuri de materiale plastice au o durata de viata de peste 60 de ani.

Marile deseurilor

Omniprezenta plasticului in viata oamenilor se traduce printr-o poluare catastrofala a marilor, unde cantitatea exacta a materialelor plastice este imposibil de determinat. Se estimeaza ca numai in anul 2010, 8 milioane de deseuri de plastic erau prezente in mediul marin, fiind amenintate peste 660 de specii de ingestia acestor deseuri. Pana si pe Everest, o expeditie a recuperat, in aprilie, 5 tone de plastic. Reciclarea este o solutie dar nu una perfect viabila pentru a oferi o a doua viata materialelor din plastic. Plasticul este deseori amestecat iar reciclandu-l in acest mod isi pierde proprietatile mecanice, in functie de destinatia finala, de aceea intai trebuie separat, o procedura anevoioasa tinand seama de cantitatile uriase. De ceea se recurge si la incinerare. Deocamdata, materialele biodegradabile nu reprezinta decat 1% din productia mondiala de ambalaje dar creste consumul produselor cu ambalaj unic.

author avatar
Tudor Borcea
370 afisari

2 COMENTARII

  1. Super-oferta: castiguri online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: blazar906@gmail.com

  2. Bani online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre: stoican2011@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger