AcasăNewsSRI si Cabinetul Ciolos s-au ales cu o reclamatie la Oficiul European...

SRI si Cabinetul Ciolos s-au ales cu o reclamatie la Oficiul European Antifrauda

Un grup de organizatii non-guvernamentale s-au adresat in aceeasi perioada si Oficiului European Antifrauda (OLAF), precum si Comisiei parlamentare care verifica activitatea SRI-ului.

Acestea vor a fi lamurit modul in care Serviciul Roman de Informatii a primit fonduri europene pentru programul SII Analytics, descris ca Sistemul informatic de integrare si valorificare operationala si analitica a volumelor mari de date.

Mai exact, Societatea Academica din Romania (SAR), Active Watch, Asociatia Militia Spirituala, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTi) si Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). Organizatiile in cauza au adresat comisiei de control a SRI din Parlament o scrisoare prin care cer investigarea proiectului SII Analytics al SRI, pe motiv ca „suspiciunea ca SRI a intervenit la inalti oficiali ai guvernului Ciolos pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar si la primul ministru, si ca ultima transa a acestui proiect survine pe fondul unor incalcari constitutionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a caror constitutionalitate nu a fost verificata”.

In scrisoarea cu pricina se mentioneaza ca exista suspiciunea ca SRI ar fi fost favorizat inaintea si in cadrul procedurii de licitatie a proiectului din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), licitatie la care a existat un singur ofertant.

Redam, mai jos, integral, sesizarea trimisa Comisiei SRI din Parlament:

„In atentia Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI

Stimate doamne, stimati domni.

Dorim sa va semnalam urmatoarele fapte in legatura cu proiectul SII Analytics al SRI, cu precizarea ca ele au facut obiectul unei sesizari a Comisiei Europene si a mai multor articole de presa.

Consideram ca ar trebui sa investigati cu prioritate faptele semnalate aici, existind suspiciunea ca SRI a intervenit la inalti oficiali ai guvernului Ciolos pentru aprobarea acestui proiect, ba chiar si la primul ministru, si ca ultima transa a acestui proiect survine pe fondul unor incalcari constitutionale mai vechi, acoperite prin decizii ale CSAT a caror constitutionalitate nu a fost verificata. Consideram ca atit posibila interventie, cit si proiectul in sine, creaza un precedent periculos pentru democratia noastra, contravine dreptului european si bunei gestionari a fondurilor europene, si ca aceasta tematica se circumscrie exact misiunii dvs.

Societatea Academica din Romania (SAR)

Active Watch

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTi)

Centrul pentru Resurse Juridice”.

author avatar
Andrei Coman
545 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger