AcasăNewsSRI: Romania, natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei

SRI: Romania, natiune-lider in dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei

Experienta capatata de SRI in lupta impotriva terorismului cibernetic a recomandat Romania ca varf de lance in sprijinirea Ucrainei in acest domeniu

Un comunicat al SRI anunta ca Romania participa in calitate de natiune-lider, in baza unei hotarari CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacitatii de aparare cibernetica a Ucrainei.

Experienta capatata de SRI in lupta impotriva terorismului cibernetic a recomandat Romania ca varf de lance in sprijinirea Ucrainei in acest domeniu

In acelasi comunicat se precizeaza ca “expertiza pe care SRI o detine in domeniul securitatii cibernetice (apreciata atat in proiecte desfasurate in tara noastra, cat si in cadrul cooperarii cu NATO, prin contributii la crearea de platforme specifice si prin participarea activa la exercitii precum Cyber Coalition) a fundamentat aprobarea, de catre CSAT, a Romaniei, prin Serviciul Roman de Informatii, in calitate de natiune-lider, la acest Fond. Nu in ultimul rand, natiunea-lider va asigura managementul de proiect si instruirea specialistilor ucraineni in vederea exploatarii eficiente a sistemului”.

Rusia a pierdut mult Soft power

Cu o zi inainte, directorul SRI, George Maior, a apreciat ca Rusia a pierdut, in zilele expansiunii in Crimeea, o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea internationala, ceea ce este grav pentru interesele Rusiei pe termen mediu si lung. “Rusia a pierdut, desi a castigat teritorial, in cateva zile, prin expansiunea in Crimeea, (…) a pierdut in aceleasi zile o acumulare de Soft power care ar fi putut sa o ajute mult mai pregnant in manifestarea sa in sistemul international. Ceea ce este, cred, grav pentru interesele pe termen mediu si lung ale Rusiei”, a spus Maior.

Rusia nu vrea „o Transnistrie” in Ucraina

Toate declaratiile despre „presupusul nostru interes de a crea o doua Transnistrie, o zona-tampon, tin de domeniul absurdului”, a apreciat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, intr-un interviu pentru postul TV Centru. Pe de alta parte, premierul ucrainean Arseni Iateniuk l-a acuzat pe Vladimir Putin ca vrea sa „sa ia intreaga Ucraina”. In opinia lui Iateniuk, Moscova incearca sa creeze un „culoar” care sa asigure o legatura intre Peninsula ucraineana Crimeea si care sa treaca prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei si sa ajunga pana in Transnistria.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
262 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger