AcasăNewsSRI, parat la UE pentru regizarea unui ”Big Brother” national

SRI, parat la UE pentru regizarea unui ”Big Brother” national

ONG-urile APADOR-CH, ActiveWatch, Asociatia pentru Tehnologie si Internet – ApTI si Centrul de Resurse Juridice au reclamat SRI la Comisia Europeana. Oengistii acuza SRI de demararea unui program (SII Analytics) care vizeaza ”supravegherea in masa a romanilor”.

”SRI a castigat un proiect pe fonduri europene prin care intentioneaza sa achizitioneze software si hardware de 25 de milioane de Euro pentru <<consolidarea si asigurarea interoperabilitatii sistemelor informatice>>. Proiectul are un potential de supraveghere generalizata a intregii populatii a Romaniei – un adevarat sistem informatic Big Brother – fara a avea prevazuta vreo masura de garantare a drepturilor cetatenesti sau de limitare a accesului SRI sau al altor institutii publice la datele personale colectate si integrate in acest sistem, scapare ce incalca serios drepturile fundamentale”, reclama reprezentantii celor patru ONG-uri care, pe langa Comisia Europeana, au sesizat si mai multe institutii nationale: Ministerul Fondurilor Europene, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT. Concret, oengistii spun ca, prin intermediul proiectului, orice cetatean roman ar putea avea ajunge sa aiba o ”fisa” de buna (sau rea) purtare, alcatuita din informatii adunate din toate bazele de date guvernamentale si corelate cu datele personale care se pot afla pe retelele de socializare. ”Bani europeni pentru incalcarea drepturilor europene”, au caracterizat ONG-urile, pe scurt, proiectul.

Judecatorii ridica si ei glasul impotriva SRI

Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a criticat si ea proiectul SRI. ”Amploarea riscului intruziunii in viata privata a fiecarui cetatean din Romania de catre un serviciu secret al statului constituie o problema extrem de serioasa, motiv pentru care trebuie sa fie tratata transparent si responsabil de autoritati. Orice putere crescanda a unui serviciu secret, cu atat mai mult cu cat face posibile violari grave ale drepturilor si libertatilor individuale, inseamna o indepartare de la democratie”, a avertizat Girbovan pe Facebook, recomandand totodata societatii civile romanesti sa discute ”cat mai amplu” subiectul.

author avatar
Simona Badulescu
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger