AcasăNewsSri Lanka si-a inchis bisericile

Sri Lanka si-a inchis bisericile

Autoritatile ii cauta pe cei care se afla in spatele atentatelor

‘La recomandarea fortelor de securitate, tinem inchise toate bisericile, nu va avea loc nici o slujba religioasa publica pana la noi ordine”, a anuntat un responsabil al Bisericii srilankeze. O decizie in plina vanatoare de suspecti avand legatura cu atentatele sinucigase de Paste, soldate cu 359 de morti.

Autoritatile ii cauta pe cei care se afla in spatele atentatelor

Sri Lanka a desfasurat suplimentar mii de soldati pentru a ajuta politia in cautarea suspectiilor, sunt 6300 de militari, in timp ce fortele aeriene si maritime au detasat peste 2000 de persoane. Suntem inarmati cu puterea de a cauta, confisca si aresta in conditiile starii de urgenta. Participam la garzile de paza statice, la misiunile de patrulare si ajutam la stabilirea cordoanelor si la operatiunile de cautare”, a declarat generalul de brigada Sumith Atapattu. Aproape 75 de persoane au fost in total retinute in acest stadiu al anchetei asupra atentatelor, care se numara printre cele mai periculoase din lume din 11 septembrie 2001. Guvernul de la Colombo a recunoscut un “esec de securitate” deoarece autoritatile nu au reusit sa impiedice aceasta baie de sange atunci cand aveau informatii importante in prealabil. Atentatele de duminica trecuta sunt atribuite gruparii locale National Thowheeth Jama’ath (NTJ) si care au fost revendicate de catre organizatia jihadista Stat Islamic (SI) printr-un anunt postat pe site-ul agentiei AMAQ, afiliata retelei teroriste, fara a prezenta insa dovezi. Mai sigur pe el este Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA afirma ca dupa “toate indiciile”, atacurile cu bomba au fost inspirate de miscarea jihadista. „Fiecare indiciu arata ca acestea au fost cel putin inspirat de ISIS”, a declarat Pompeo pentru CBS News.

sri lanka Pe site-ul Stat Islamic a aparut nemascat Mohammed Zahran Hashim, considerat de surse apropiate guvernului american drept liderul gruparii care a realizat atacurile. Pe o alta pista, anchetatorii considera ca o alta persoana implicat in atacuri a fost Abdul Lathief Jameel Mohammed. Publicatia The Guardian a informat ca anchetatorii britanici sustin ca acesta ar fi studiat la un moment dat in sud-estul Angliei, intre 2006 si 2007. Agentiile SUA incearca sa adune informatii despre relatia atacatorilor cu ISIS, dupa ce gruparea a fost evacuata de pe teritoriul controlat in Siria.

Inca o explozie in apropierea capitalei Colombo

Deflagratia a fost auzita in localitatea Pugoda, aflata la 40 de kilometri de Colombo, insa nu au existat victime. Purtatorul de cuvant  al politiei, Ruwan Gunasekera,  a declarat ca se desfasoara investigatii cu privire la o explozie pe un teren viran din spatele tribunalului din Pugoda, adaugand ca nu a fost o explozie controlata, ca cele din ultimele zile. Totodata, autoritatile au precizat ca drumul din fata Aeroportului International Bandaranaike a fost redeschis dupa ce a fost temporar inchis din cauza unui vehicul suspect. Operatiunile de la aeroport, care au fost suspendate, au revenit, de asemenea, la normal, insa starea de urgenta ramane in vigoare in toata tara pentru a preveni noi atacuri.

author avatar
Andrei Coman
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger