AcasăNewsSRI a declasificat dosarul intern al REVOLUȚIEI din 1989. Hellvig: „Milioane de...

SRI a declasificat dosarul intern al REVOLUȚIEI din 1989. Hellvig: „Milioane de români încă așteaptă acest adevăr”

(sursa foto: Facebook/SRI - Serviciul Român de Informații)

O informație de ultim moment apare în contextul în care se împlinesc 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist.

La propunerea directorului SRI, Eduard Hellvig, a fost declasificat „dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989”, a anunțat, joi, 22 decembrie, Serviciul Român de Informații, într-un comunicat.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989”, precizează aceeași sursă.

Demersul, în speță declasificarea dosarului, face parte „din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, potrivit precizărilor SRI.

Dosarul poate fi consultat aici.

Hellvig: Statul român trebuie să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul

„Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989”, a transmis Eduard Hellvig, cel care se află, de aproximativ 8 ani, la conducerea Serviciului Român de Informații.

„Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”, completează directorul SRI mesajul transmis după desecretizarea documentelor.

„Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, a mai transmis directorul SRI.

Redăm în cele ce urmează, integral, declarația directorului Serviciului Român de Informații cu ocazia desecretizării și publicării dosarelor legate de evenimentele din 1989 aflate în custodia SRI:

„În 2015, primul an al mandatului meu, le transmiteam ofițerilor SRI faptul că este obligatoriu ca cei care vin să slujească această națiune trebuie să înțeleagă cât de greu s-au câștigat libertatea și democrația.

Pentru noi ca organizație și pentru mine ca director al ei în ultimii aproape opt ani, căutarea nu s-a oprit nicio clipă. Pentru că eu cred în continuare, cu tărie, în valoarea memoriei colective, peste generații.

Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri nu se poate realiza însă complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989.

Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc.

Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anume. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia.

Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național.

Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice.

În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.

Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc.”

author avatar
Andrei Coman
748 afisari

46 COMENTARII

  1. Eheiii,dupa 33 de ani,noua securitate a primit ” dezlegare ” sa scoata la lumina ” adevarul „. „Ca cei ” ca noi sa-i multumeasca dlui.Helvig pt. efortul de a desecretiza ” adevarul „. A dreacu vechea securitate care nu era ” dedicata ” apararii cetatenilor,cum este acum noua securitate,a secretizat adevarul. Noroc cu noua securitate,altfel adevarul ramanea secretizat pana in vecii vecilor. Acu’ daca tot vorbim de adevar,cum aflam noi cine or fi aia care au transformat Romania intr-un stat mafiot si esuat ? Ne spuneti si noua domnu Helvig ? Sa nu spuneti ca nu stiti.

    • Am vazut ”’desecretizarea”’. Documentele importante nu sunt acolo. Nu scrie nimic despre ”eroii” straini capturati de noi militienii.

  2. De import, sa aflam adevarurile trecute ca prezentul are dezlegare la toate relele!!!Acum au dat pe piata si cu kennedy asa ca e la moda!!

  3. Aoleu ce declaratii sforaitoare. Adevarul e ca adevarul (sic!) a fost calcat in picioare si e demult ingropat.

  4. nu mai intereseaza pe nimeni aceasta facatura , sa desecretizeze jafurile din privatizari , din anrp etc

  5. Concluzie imediata-33de ani de puscarie arest preventiv pentru toti „politicienii” de dupa 1989…..Aleluiaaaaa si AMIN

    • Asa cum ne-au jefuit 33de ani…sa dea socoteala…..plus toate rudele pana la gradul 7777777

  6. Puteam crede ca este bine intentionat seful SRi daca desecretiza numele judecatorilor ce sunt colaboratori ai serviciilor sau sunt formati de servicii.
    Prezenta vrajeala este buna doar pentru rumegatoare

    • Mda, desecretizare cu toate numele blurate, iar unele pagini , alea mai importante, ilizibile.

  7. Cum au aflat americanii despre cine l-a asasinat pe Kennedy, cam tot așa vom afla și noi despre loviluție, că tot au folosit aceeași rețetă la Maidan-Kiev.

    • Pe Kennedy l-au asasinat 1Vaticanul prin JamesJesusAngleton 2-FED prinRotschild&Rockefeller ALlenDulles
      Documentele le am eu din safe-ul amiralului RoscoeHillenkoetter

    • Cat despre Maidan…..11sept2001….Irak….Afghanistan…..Libia…..AlQaida…..sunt aceiasi autori

        • Am si un capitol cu „clandestine operations”….. Conduse de IKE Eisenhower…..cu Allen Dulles Brothers,Angleton,Helms,Wisner…etcetera

          • Crezi ca sunt protejat daca le pot scoate oricand din joben?Eu cred ca da….hai curaj….suparati-ma

          • Asa ca fapt divers….cei care au creat Mossadul sunt si ei acolo in acte….seful statieiCIA dinRoma impreuna cu Angleton
            Aviz labagiilor care se cred smekeri ca”sug licuriciul”….puteti sa sugeti pana va crapa falcile tot degeaba…se audePetrov????tuti mortii matii de jigodie spurcata

          • Plus mai sunt chestii care au mai aparut…..o lista care include pe Werner Von Braun si vreo 250de persoane Paperclip care sunt asazisii nazisti cu UFO si HansKammler

  8. Comandantul submarinului U238 Schneider care a livrat plutoniu in USA pentru bombele de la Hiroshima&Nagasaki plus lista cu tot personalul

    • Plus lista cu firmele si bancile elvetiene implicate in activitati conexe…..de exemplu Morrison&Knudsen,EG&G…etcetera

      • Unde e JulianAssange si EdwardSnowden…..sa-mi caute papucii,pardon…sa-mi spuna cate tone de platina primesc cadou
        Daca nu aveti platina merge si titan,sau alte metale,diamante etcetera.
        Sau incepem serialul GALAXY-LEAKS….STARWARS episodul1 pana la infinit

        • Premiera SNUFF OGRES oricum va fi interesanta…..cred ca Hollywood moare de ciuda….ha ha ha..sa vezi cum se consuma(mananca) copiii furati din Romania de pedofilii „regali”

  9. Asa se abate atentia de la alte probleme si ”se drege” imaginea…Dar…NU MAI MERGE,e prea târziu…!

  10. O veste BUNA o puteti accesa pe Tik Tok @ you.travel.guide. Avem Targ de Craciun situat pe locul 6 (sase) in Europa, inainte de Viena. Merita sa vedeti aceasta frumusete din Romania.

  11. DefenseRomania . ro , ieri , 22 dec 2022 , ora 18:48 , articol de Tudor Curtifan : ” CE CONTIN DOSARELE DESECRETIZATE DE SRI …………………………… „.

    • Europa Libera Romania , 22 decembrie 2022 , articol de Norbert Nemes : ” DRUMUL PATAT CU SANGE CATRE LIBERTATE . AMINTIRILE CELOR CARE AU TRAIT SI SIMTIT R E V O L U T I A „.

    • Revolutie gunoiule comunist nu lovitura de stat. Lagaarul ala de exterminare nu era stat. ai citit notele alea informative cu numele sterse? Romanii se plangeau de lipsa alimentelor si a caldurii iar securistii luau „masuri de temperare” ptr a preveni „degenerarea ina ctiuni dusmanoase”. Cum ii temperau ca de mancare si caldura nu dadeau?

  12. Europa Libera Romania , 21 decembrie 2022 , articol de Elena Tanase : ” REVOLUTIA ROMANA DIN 1989 / CRONOLOGIA ELEMENTARA SAU DE CE UITAREA E RISCANTA „.

  13. Ce desecretizare visați? Asta-i fraiereală! Le-a trebuit 33 de ani să ticluiască marea desecretizare! Pe cine credeți mă’ javrelor securistoide aservite că prostiți?

  14. Asa ca si concluzie finala VRETI sa schimbati ceva?…..Pestele de la cap se-mpute…….Taiati capul lui Macrou-poponarul si la toti kakatii astia satanistoBelzebutsoroskissinkur….sau daca nu atunci muriti de Covid,holocaustnuclear,accidentemasluite,etcetera

  15. SRI ??????????????????????????? Adica SECURITATEA care exista in 1989 ??? Hai sa fim un pic seriosi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger