AcasăNewsSRI a declasificat dosarul intern al REVOLUȚIEI din 1989. Hellvig: „Milioane de...

SRI a declasificat dosarul intern al REVOLUȚIEI din 1989. Hellvig: „Milioane de români încă așteaptă acest adevăr”

(sursa foto: Facebook/SRI - Serviciul Român de Informații)

O informație de ultim moment apare în contextul în care se împlinesc 33 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist.

La propunerea directorului SRI, Eduard Hellvig, a fost declasificat „dosarul aferent implicării cadrelor Departamentului Securității Statului (DSS) în evenimentele din 1989”, a anunțat, joi, 22 decembrie, Serviciul Român de Informații, într-un comunicat.

Dosarul declasificat a făcut parte din investigațiile Comisiei “Decembrie 1989”, instituită în anul 1991 la nivelul Senatului României cu scopul de a cerceta evenimentele din Bucureşti şi din ţară din perioada 1- 31 decembrie 1989”, precizează aceeași sursă.

Demersul, în speță declasificarea dosarului, face parte „din proiectul anunţat anterior de conducerea SRI de a aduce la lumină întregul set de documente cu privire la evenimentele din 1989, în spiritul unei depline transparenţe, cu scopul de a oferi cercetătorilor şi istoricilor instrumente de cunoaştere asupra perioadei în cauză”, potrivit precizărilor SRI.

Dosarul poate fi consultat aici.

Hellvig: Statul român trebuie să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul

„Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989”, a transmis Eduard Hellvig, cel care se află, de aproximativ 8 ani, la conducerea Serviciului Român de Informații.

„Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul”, completează directorul SRI mesajul transmis după desecretizarea documentelor.

„Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc”, a mai transmis directorul SRI.

Redăm în cele ce urmează, integral, declarația directorului Serviciului Român de Informații cu ocazia desecretizării și publicării dosarelor legate de evenimentele din 1989 aflate în custodia SRI:

„În 2015, primul an al mandatului meu, le transmiteam ofițerilor SRI faptul că este obligatoriu ca cei care vin să slujească această națiune trebuie să înțeleagă cât de greu s-au câștigat libertatea și democrația.

Pentru noi ca organizație și pentru mine ca director al ei în ultimii aproape opt ani, căutarea nu s-a oprit nicio clipă. Pentru că eu cred în continuare, cu tărie, în valoarea memoriei colective, peste generații.

Înțelegerea prețului pe care unii oameni l-au plătit pentru aceste idealuri nu se poate realiza însă complet în absența unui concept-cheie: adevărul! Și mă refer aici, în primul rând, la adevărul privitor la evenimentele sângeroase din 1989.

Din păcate, sute de familii încă așteaptă răspunsuri, sute de victime încă își așteaptă liniștea, iar milioane de români încă așteaptă acest adevăr pentru a închide o dată pentru totdeauna unul din capitolele cele mai criminale ale comunismului românesc.

Adevărul nu are un început sau un final. Tot așa cum el nu aparține cuiva anume. Noi toți, însă, suntem responsabili pentru rezultatul lui deplin, iar acela va fi istorie. Avem, astfel, obligația de a-l căuta continuu, cu toată energia.

Astăzi, SRI face încă un pas pentru a sprijini sau pentru a impulsiona acest demers național.

Am desecretizat și publicat pe site-ul SRI toate documentele pe care instituția noastră le mai avea în păstrare cu privire la Revoluția din 1989.

Sper că prin acest demers orice frântură suplimentară de informație adusă la lumină va putea contribui la scrierea istoriei. Un semn că statul român trebuie să se scuture și să condamne cu adevărat, în sens juridic deplin, comunismul. Și nu doar comunismul, pentru că și fosta Securitate a avut o contribuție importantă la reprimarea sângeroasă a manifestanților anticomuniști din decembrie 1989. Acel aparat represiv al statului român de atunci este condamnabil pentru că avea ca prioritate apărarea Partidului Comunist și a conducătorilor săi, nu era un serviciu de informații dedicat apărării cetățenilor.

Eroii pe care îi comemorăm astăzi, 22 decembrie, merită adevărul. Pentru că ei nu au luptat pentru idei abstracte sau pentru diferitele linii politice.

În fapt, eroii nu au ideologie. Dar au avut idealuri, iar unul dintre ele era adevărul. Tineri, civili sau militari, oameni nevinovați care au pierit în sângeroasele zile ale lui Decembrie 1989 sunt sigur că s-au regăsit în același rai al oamenilor buni.

Pentru familiile celor care au pierdut atunci un om drag este în continuare crucial ca responsabilitățile să fie partajate clar și asumate fără echivoc.”

author avatar
Andrei Coman