AcasăNewsSPP-ul lui Pahontu, implicat in spionarea unui demnitar american la ONU

SPP-ul lui Pahontu, implicat in spionarea unui demnitar american la ONU

”Sifoneala”, obligatorie si pentru aghiotantii trimnisi in misiuni externe

Numeroasele suspiciuni si acuzatii privind implicarea ilegala a Serviciului de Protectie si Paza (SPP) in actiuni de culegere de informatii despre demnitarii pe care ii protejeaza sunt confirmate chiar din interiorul Serviciului. Structura condusa de generalul Lucian Pahontu nu s-a multumit de-a lungul anilor doar cu strangerea de informatii despre demnitarii romani carora trebuia sa le asigure protectia, ci a dorit la un moment dat date despre oficiali americani ce activau la ONU. Plasata total in afara legii, actiunea oamenilor lui Pahontu de culegere de informatii despre americani a riscat sa puna in pericol chiar parteneriatul strategic pe care Romania il are cu SUA. Actiunile ilegale ale generalului Pahontu si ale celorlalti sefi ai SPP sunt denuntate de ceva timp de fostul colonel SPP Ionut Sasu, insa demersurile acestuia au fost blocate de justitia romana. 

Sifoneala obligatorie si pentru aghiotantii trimnisi in misiuni externe

Conform informatiilor obtinute de ”National”, Ionut Sasu – cu grad de colonel, a fost detasat de SPP pe langa ONU, in cadrul DPKO (Departamentul de Operatiuni de Mentinere a Pacii). Aici, colonelul Sasu a primit sarcina de a asigura protectia unui demnitar american. Dupa finalizarea misiunii, la intoarcerea in tara, conducerea SPP i-a pus insa in vedere, i-a ordonat, sa ofere informatii despre demnitarul american de la ONU caruia ii asigurase protectia. Constient de ilegalitatea demersului sefilor SPP, colonelul Ionut Sasu a refuzat sa puna pe hartie, sa „toarne” detalii despre cel pe care il protejase. Mai ales, probabil, ca unele informatii ar fi vizat chiar intimitatea demnitarului american. In apararea sa, colonelul Sasu si-a justificat refuzul in fata sefilor  SPP atentionandu-i ca nu au nici o baza legala in a-i solicita informatii confidentiale despre demnitarul american deoarece, potrivit regulamentului DPKO, contractului si angajamentului international, functionarul civil intern detasat la ONU este obligat sa intrerupa legaturile cu Guvernul si institutia nationala.

Zid in instanta facut in jurul generalului Pahontu

Oamenii lui Pahontu s-au infuriat si au decis sa il treaca in rezerva pe colonelul Sasu. Convins de ilegalitatea acestei actiuni, Ionut Sasu s-a aparat in instanta si a incercat sa obtina pe calea justitiei o actiune prin care sa fie reincadrat in SPP. S-a dovedit a fi insa un razboi pierdut din start.

Desi le-a declarat negru pe alb judecatorilor de la Curtea de Apel si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie faptul ca fostii lui sefi i-au cerut ilegal „informatii confidentiale despre un demnitar strain, american, aflat in misiune la ONU” de a carui protectie se ocupa, magistratii romani nu au fost convinsi pe deplin de gravitatea celor intamplate. Sau poate ca au incercat sa acopere urmele lui Pahontu. Asa cum rezulta din istoricul proceselor de la Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie, de-a lungul timpului aproape toate incercarile colonelului Sasu de a obtine prin instanta documente de la SPP care sa ateste implicarea ilegala a serviciului in activitati de culegere de informatii au fost blocate de judecatori.

author avatar
Andrei Coman
2.879 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger