AcasăNewsSPP i-arată pisica lui Iohannis

SPP i-arată pisica lui Iohannis

Generalul Pahonțu speră că va da lovitura vieții?

Știrea zilei nu este că Iohannis a trimis la Parlament scrisorile prin solicită o sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii guvernului la alegerile primarilor în două tururi. Nici că același Iohannis, modificând Legea electorală în chiar anul în care acestea se desfășoară, nesocotește astfel practica europeană, decizia Curții Constituționale și recomandările Curții de la Veneția. Nu, știrea zilei ar fi că generalul Pahonțu, șeful SPP, își bagă iar nasul în politică, precum a făcut-o, cu ceva timp în urmă, și în Justiție.

Generalul Pahonțu speră că va da lovitura vieții?

Lucian Pahonțu nu s-a lecuit de palma luată peste ochi, umplându-se de ridicol, când a încercat impunerea Oanei Hăineală ca Procuror General. Nu s-a săturat nici de dezvăluirile din presă, deloc favorabile, despre poziția de sfetnic de taină al lui Iohannis ba la o partidă de tenis, ba la schi sau la sauna și piscina SPP din complexul de la Răzoare. Generalul e un tip ambițios și nu cedează așa de ușor, mai ales că lumina orbitoare a politicului îi stimulează sentimentele patriotice.

Cum de când? Dintotdeauna!

Violeta Alexandru, probabil viitor primar cu mașină de la SPP

Cum altfel, dacă nu din patriotism, poate fi interpretat interesul lui de a o lansa pe Violeta Alexandru, Ministrul Muncii, în cursa pentru fotoliul de Primar General al Bucureștiului? La fel și cu Oana Schimdt Hăineală, n-avea niciun avantaj de pe urma numirii ei la Parchetul General, totul era patriotism autentic. Și tot din patriotism i-a pus la dispoziție și mașină de la SPP. Deși a apărut timid în presă, știrea cu el și Violeta Alexandru a fost sucită pe toate părțile de cei interesați. Unii, zice-se, au zâmbit pe sub mustață în genul „al dracu’ Lucică, nu se lasă”, alții au început să se agite. De când se ocupă SPP de chestiile astea care depășesc cadrul legal? Eu cred că de prima dată când a făcut-o și a văzut că nu a pățit nimic.

Mai tare decât Firea

Ceva-ceva mă face să cred că un sâmbure de adevăr tot există. Cristian Vasilcoiu, fostul consilier al Olguței Vasilescu, făcea cunoscut nu cu multă vreme în urmă că doamna Bau de la Muncă a lăsat de izbeliște pensiile și alocațiile și se ocupă numai de construcția site-ului ei de candidat la Primărie. Nu a Capitalei, ci a Sectorului 1, dar poate nici el nu știa prea bine atunci. Bătrânii n-au decât să bată din buze în așteptarea pensiei, copii să-și cumpere bomboane pe datorie, pentru că pe ministresă oricum nu o interesează, ea are treabă cu fotoliul de primar la care tânjește. Iar asta arată că echipa lui Orban nu are nicio treabă cu guvernarea, ci cu pasul doi al figurației la Palatul Victoria. Anume, cu ocuparea posturilor de primari în vederea alegerilor în două tururi. De ce nu i-ar face cu ochiul și Violetei Alexandru o funcție din care să administreze un buget imens, pe care viitorul guvern să-l alimenteze serios, nu cum a făcut-o cu Firea?

Cooperativa „Rezolvăm orice”

Care ar putea fi interesul generalului Pahonțu în toată combinația asta? Grija lui față de oameni, alții decât cel căruia trebuie să-i țină paltonul? Invadarea informativă a politicului și nu numai, pentru că are la dispoziție un sistem prin care poate controla multe? La SPP, din cei peste 2.000 de angajați, puțin peste jumătate sunt prinși în mașinăria de informații și contrainformații, cu mult peste personalul necesar.  Nu e vorba numai de trăgătorii cu urechea, dar majoritatea sunt combinatori a căror specializare este să le fie bine ba șefilor, ba celor care nu-și arată fața. Cunoscătorii știu că la Lucian Pahonțu se poate apela și la ore târzii din noapte, cu orice, de la medicamente și până la înscrieri la grădinița unde nu mai sunt locuri, până la ziuă se rezolvă.

Calul șchiop nu mai câștigă

A 11-a poruncă: să nu crezi în Rareș Bogdan!

Curios este însă faptul că generalul Pahonțu ar fi ales varianta Violeta Alexandru, când preferatul este cu totul altul. Arată a sfidare. Degeaba susține Klaus Iohannis că nu se implică în desemnarea candidaților la Primăria Capitalei. La câte minciuni a tras până acum, nu mai are credit. Este știut că Rareș Bogdan i-a intrat în grații, vizând de multă vreme postul de primar, și că apărea în toate combinațiile făcute înainte de europarlamentare. Nici în Rareș Bogdan nu se poate avea încredere, fiind un alt mincinos notoriu. Doar că nu se jura pe mormântul lui Avram Iancu, nu cu mult în urmă, că el nu iese din jurnalism pentru a intra în politică. Și exact în politică s-a dus. Acum, dă declarații că se roagă la Dumnezeu pentru a fi scos din sondajele pentru Primăria Capitalei. Fanfaronul de la Bruxelles nu are curaj să spună că dacă Iohannis se strâmbă la el, intră în primărie și târându-se pe burtă, printre boscheți, dinspre Cișmigiu. De ce merge, totuși, Pahonțu pe mâna Violetei Alexandru, schimbând tabăra și arătându-i lui Iohannis pisica? Știe că i-a cam sunat ceasul, partenerul strategic de peste gârlă vrând schimbări la vârful tuturor serviciilor speciale și, în condițiile astea, vrea să-și securizeze traseul trimițându-i primarului de la Cotroceni semnale că o să fie discret, dar numai în anumite condiții? Între Iohannis și Ludovic Orban este război pe față, oricât ar nega și ar zâmbi beligeranții. Iar generalul Pahonțu e gata să mizeze pe Orban, deși e un cal șchiop care va fi dat la reformă.

author avatar
Valentin Boeru
14.648 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger