AcasăNewsSporurile salariale, doar pentru SRI și STS

Sporurile salariale, doar pentru SRI și STS

Polițiștii se plâng că sunt discriminați de autorități

Polițiștii se plâng că sunt discriminați în ce privește sporurile salariale, deși ar trebui să beneficieze de acestea, potrivit legii. Sporul de specialist de clasă, care ar fi trebuit dat încă din 2017, nu se acordă decât celor de la SRI și STS, susțin sindicaliștii, care au făcut apel la conducerea MAI pentru a repara această nedreptate flagrantă.

Răspunzând la o adresă a  Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, Ministerul Muncii a arătat că sporul de specialist de clasă trebuie acordat și angajaților MAI. ”Referitor la articolul 28 din Reglementările specifice personalului din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, din Legea 153/2017, acesta stipulează că, pentru asigurarea condițiilor de îndeplinire a misiunilor specific instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, în raport cu standardele de performanță profesională, personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, precum și personalului civil, li se poate acorda titlul de specialist de clasă/domeniu funcțional. Titlul de specialist de clasă/domeniu se obține potrivit condițiilor, criteriilor și standardelor de performanță stabilite pentru clasa respectivă, prin ordin al ordonatorului principal de credite. Personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, pentru titlurile de specialist de clasă/domeniu funcțional în specialitate, beneficiază de majorarea soldei de funcție/salariului de funcție/salariului de bază cu 2,5%, 5%, respectiv 7,5%, corespunzător clasei a 3-a, clasei a 2-a sau clasei 1”, se arată în documentul emis de Ministerul Muncii.

Nu sunt bani

Sindicaliștii din Poliție susțin că Ministerul Afacerilor Interne trage de timp, întârziind acordarea sporurilor și aplicarea Deciziei 51 pentru că nu sunt bani. ”Așa cum ne-a precizat și Ministerul Muncii, singurul care poate pune în aplicare legea privind acordarea specialistului de clasă este Ministerul Afacerilor Interne. Acest spor este prins în legislație ca element al salariului de bază pentru toți cei din Anexa 6, adică MApN, SRI, STS, SPP și MAI. Toți din anexă primesc acest spor, în afară de angajații MAI, care înseamnă polițiști, personal angajat pe bază de contract, funcționari publici, pompieri și jandarmi. Specialist de clasă reprezintă un spor acordat în funcție de vechime, de 5 ani, 10 ani și 15 ani, cu procentele respective, și susținerea unui examen pentru promovarea în treapta respectivă. Sporul acesta ar fi trebuit aplicat de la 1 iulie 2017, dar s-a aplicat doar pentru celelalte categorii, nu și pentru polițiști, ceea ce este un abuz. Discutăm cu conducerea MAI încă de pe vremea lui Fifor despre acest spor, însă ne-au tot amânat. În medie, este vorba despre un plus la salariu de circa 100 de lei net, nu sunt foarte mulți bani, dar este un drept al polițiștilor prevăzut în lege. Din informațiile mele, este clar însă că nu au bani și încearcă să tragă de timp. Nici Decizia 51 nu au pus-o încă în aplicare, cea care prevedea egalizarea salariilor la nivel maxim, chiar dacă au făcut Ordonanță de Urgență, pentru că nu au emis nici acum normele metodologice”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.451 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger