AcasăNewsSplit TVA blocheaza Romania!

Split TVA blocheaza Romania!

Romania, prima si singura tara unde plata defalcata a TVA s-ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici

Introducerea obligatiei ca toate firmele din Romania sa plateasca TVA intr-un cont separat va duce la blocarea intregii economii, intrucat ANAF nu are capacitatea tehnica sa gestioneze implementarea acestei masuri, a declarat presedintele Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru al mediului de afaceri, Florin Jianu.

Romania prima si singura tara unde plata defalcata a TVA s ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici

“Romania ar fi prima si singura tara unde acest lucru s-ar face in mod obligatoriu pentru toti operatorii economici.(…)In opinia noastra, odata cu introducerea acestei masuri, economia se va bloca, pentru ca ganditi-va ca o cincime din banii pe care ii detine o firma vor fi blocati intr-un cont. Daca ANAF nu performeaza in acest moment cu intreprinderile care nu sunt corecte, cum ne putem gandi ca va performa cu peste 300.000 de intreprinzatori, pentru ca in ordonanta de urgenta exista obligativitatea ca ANAF sa controleze decontul de TVA in termen de cinci zile”, a subliniat Jianu. Fiscul nu are capacitatea tehnologica de a implementa aceasta masura, a adaugat si secretarul general al CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. La nivel national exista peste 300.000 de contribuabili care platesc TVA(din acestia, peste jumatate sunt din Bucuresti) si fac pe parcursul unei zile in jur de un milion de facturi, o suprasolicitare care va duce la blocarea sistemului. „Acum o luna si jumatate ANAF a fost blocat, inchis doua zile, nu a lucrat cu publicul, pentru ca a avut o plata in jur de 10.000 de facturi care a blocat sistemul, a precizat Rogojinaru. Guvernul nu realizeaza analize de impact si teste IMM in mod real, avertizeaza oficialii Consiliului pentru IMM-uri, se trece in nota de fundamentare a fiecarei masuri mentiunea ca nu exista niciun impact asupra mediului economic, o decizie nejustificata si total eronata.

97,5% dintre firme nu sustin plata defalcata a TVA

Un sondaj efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri arata ca 97,5% dintre respondenti nu sustin plata defalcata a TVA si, cu acelasi procentaj , considera ca aceasta modificare va avea efecte negative asupra activitatii firmei lor. In perioada 8 — 28 august au raspuns un numar de 818 firme, din care 54,1% sunt microintreprinderi, 19,7% intreprinderi mici, 18,4% intreprinderi mijlocii, 5,9% intreprinderi mari si 1,9% alte forme juridice. La intrebarea „Ce efecte pozitive asupra activitatii dvs. considerati sa vor fi generate de plata defalcata a TVA?”, 98,5% dintre respondenti au aratat faptul ca nu exista niciun efect pozitiv: cresterea birocratiei prin dublarea numarului de plati, masuri suplimentare de verificare si de management pentru TVA, costuri bancare(si comisioane) suplimentare cu noul cont etc.

author avatar
Bogdan Borcea
284 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger