„Sunt mulțumit de activitatea fiecărui ministru, sunt oameni cinstiți, competenți, muncitori, puternici”, spunea Ludovic Orban nu cu mult înainte ca aceștia să fie trimiși la plimbare de majoritatea parlamentară. La fel spune și acum, când vine cu propunerile de miniștri pentru noul guvern. Sunt la fel de buni și eficienți, pentru că sunt aceiași. Poate chiar mai buni, căci premierul desemnat a mai descoperit două adjective, harnici și dedicați, pe care le-a introdus în caracterizare.
261 de parlamentari au hotărât că Ludovic Orban nu este capabil să conducă un guvern. L-au trimis la calificarea de bază, subinginer auto, prin moțiune de cenzură. Pe de altă parte, un singur om – repet, unul singur – a concluzionat că este cel mai bun pentru a forma un alt guvern. Fixația asta, care trebuie să aibă vreun nume printr-un tratat, îl bântuia chiar înainte ca social-democrații să sancționeze derapajele premierului. Nu conta că Orban va fi dat jos de pe soclu, avea să fie suit la loc prin decizia lui.
A încurcat perfuziile
Dacă socotim că un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, iar un senator 160.000, vedem că o bună parte din țară, reprezentată de cei 261 de parlamentari care au votat pentru demiterea lui Orban, nu l-a mai vrut pe acesta prim-ministru. Și ce dacă? Fanfaronul de la Cotroceni face tot cum vrea el, sfidând majoritatea. În 2016, aproape 6,5 milioane de alegători au votat pentru PSD, dar numărul lor nu-l impresionează pe Klaus Iohannis.
I-a disprețuit pe toți și l-a desemnat premier pe reprezentatul unei minorități, ce tocmai fusese demis. În loc să-și calmeze pacienții și să le administreze medicația corectă, felcerul de la Cotroceni încurcă perfuziile și pilulele, face dușuri reci gripaților, electroșocuri celor bolnavi de diaree și clisme celor suferinzi cu nervii. În condițiile astea, te aștepți să mai fie cineva sănătos la cap?
Social-democrații îl scot din minți
De ce Iohannis l-a numit pe Ludovic Orban responsabil cu formarea noului guvern? Pentru că este singurul dispus să-i ducă la capăt planurile de stăpânire totală a României. A încercat să-și asume răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi, fapt ce l-a costat fotoliul de prim-ministru. Nu-i nimic, Iohannis l-a ridicat la loc, căci trebuie să ajungă neapărat la alegeri anticipate. Planul, dincolo de sminteala guvernului, denotă și jocul perfid prin care primarul de la Cotroceni vrea să schimbe polii de putere din Parlament. Are legi de promovat și majoritatea social-democrată îl scoate pur și simplu din minți, căci ar putea să i le blocheze sau să i le respingă. Graba care îl împinge de la spate nu are cum să nu te facă să gândești că poate există niște termene în care să se încadreze. Poate și-a luat niște angajamente de care noi habar nu avem, față de stăpânii din Uniunea Europeană, iar acum dă din colț în colț că PSD nu-l lasă să se miște mai cu talent. Nu știm la ce s-ar putea referi la angajamentele și legile lui, poate le vom afla doar când va fi prea târziu și nu se va mai putea face mare lucru.
Greaua moștenire a lui Orban
Țicneala guvernului este evidentă. Iohannis l-a desemnat pe Orban să formeze noul cabinet. Imediat, PNL s-a reunit să voteze propunerea „politrucului” și Orban a primit binecuvântarea partidului. Ba a mai primit și blagoslovirea pentru echipa de minștri. Aceiași, adică cei care au fost demiși.
Nicio modificare, de te întrebi cine a fost mai nebun: PSD că a dat jos niște oameni competenți sau guvernul care, după demitere, s-a dus în colț la o bere și acum a venit la loc, râzându-le românilor în nas? Cu mici excepții, planul de guvernare este neschimbat. Te întrebi, firesc, de ce a mai fost nevoie de el, din moment ce era stabilit că guvernul nu trebuie să fie validat? De ce toată această mascaradă cu un cabinet a cărui soartă a fost hotărâtă cu mult înainte? Cum poate fi numită ședința de azi, dacă nu sminteală totală, din moment ce liberalii și-au votat noul premier, ca imediat să decidă că nu-l vor vota în Parlament? Noroc că pacienții liberali nu vor trece de Parlament, altminteri ar fi în stare să invoce și greaua moștenire a guvernului Orban. Este doar o secvență din „România normală”, cu Spitalul de Psihiatrie, aripa „Palatul Victoria”.