AcasăNewsSpitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes”, blocat de hakeri

Spitalul de Boli Infectioase ”Victor Babes”, blocat de hakeri

Atacul hackerilor a creat haos la Spitalul ”Victor Babes” din Bucuresti

Activitatea Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale ”Victor Babes” din Capitala a fost blocata in totalitate dupa un atac cibernetic. De cateva zile, computerele nu se mai pot accesa, iar doctorii de aici intampina mari dificultati in desfasurarea actului medical. Hakerii au lovit si spitalele din Husi, Dorohoi si Alba, cazurile fiind semnalate de Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica si de Serviciul Roman de Informatii.

Atacul hackerilor a creat haos la Spitalul Victor Babes din Bucuresti

”Din nefericire, nu mai putem in niciun fel sa accesam fisele pacientilor. Ne afecteaza foarte tare pentru ca bolnavii au nevoie de internari, de externari, de analize, sa facem acte pentru farmacie si toate sunt date peste cap. Am trecut iar cum eram pe vremuri sa scriem de mana si nu putem sa facem nimic din urma. De exmplu, a trebuit sa dam niste analize unui bolnav si am facut copii dupa toate analizele facute de-a lungul timpului”, ne-a declarat prof.dr.Simona Erscoiu, sef Sectie Boli Infectioase, Spitalul Victor Babes. Ieri, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a adus in atentia opiniei publice atacurile hakerilor din spitale, subliniind gravitatea consecintelor. Ministrul Sanatatii a readus in discutie cazul atacului hakerilor din 2017 asupra unui spital din Sighetu Marmatiei, unde statul roman a trebuit sa plateasca 10.000 de euro infractorilor cibernetici pentru recuperarea datelor.

Hackerii vor bani

Pe site-ul Centrului de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica CERT.RO a fost publicata o alerta care atragea atentia asupra cresterii atacurilor cu aplicatii malitioase de tip ransomware la nivel national, in special catre institutii din domeniul sanatatii, numarul entitatilor afectate fiind in crestere. ”Odata ce virusul a patruns in sistem toate datele din computer sunt criptate si nu se mai pot accesa, iar in spitale este cu atat mai grav cu cat vorbim despre date ale pacientilor. Nu s-a stabilit pana acum daca sunt atacuri care tintesc spitalele, cert este ca scopul acestora este obtinerea unor sume de bani”, ne-a declarat Florin Minia, reprezentant CERT.RO.

Spitalul din Husi a pierdut toate datele

Potrivit managerului Spitalului din Husi, Lucia Rotaru, serverul unitatii medicale a fost atacat si criptat in 21 aprilie, fapt care a condus la pierderea tuturor datelor, in conditiile in care unitatea sanitara avea sisteme de securitate.

Pe de alta parte, conform unui comunicat al SRI, pentru oprirea infectiei computerelor este suficienta intalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu, ransomware-ul BadRabbit fiind usor detectabil.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
903 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger