AcasăNewsSpitalul Bagdasar-Arseni si Institutul Oncologic, ingropate de manageri

Spitalul Bagdasar-Arseni si Institutul Oncologic, ingropate de manageri

Fostul director al Institutului Oncologic se poate lauda cu performanta ca a stricat si ce-a gasit bun

Fostii manageri ai Spitalului Bagdasar-Arseni si Institutului Oncologic sunt o dovada vie a faptului ca, indiferent de cati bani s-ar aloca, sistemul de sanatate nu se va insanatosi niciodata. Nu, atat timp cat pe cele mai inalte functii se afla oameni care sifoneaza si ultimul leut in interesul propriu. Spitalul Bagdasar-Arseni si Institutul Oncologic sunt doua cazuri de jaf la drumul mare despre care “National” a scris pe larg.

Pe un astfel de mobilier a aruncat banii Anca Buliman, in conditiile in care in Spitalul Bagdasar-Arseni bolnavii stau si cate trei in pat

Desi au avut pe mana zeci de milioane de euro, Anca Buliman (Spitalul Bagdasar-Arseni) si Rodica Anghel (Institutul Oncologic) si-au batut, in cunoscutul stil romanesc, joc de investitiile menite sa imbunatateasca situatia deplorabila a celor doua unitati medicale.

Bataie de joc

Anca Buliman

Ultima speranta pentru zeci de mii de pacienti bolnavi de cancer, Institutul Oncologic Bucuresti risca sa se darame la propriu. Situatia critica in care se afla IOB a fost cauzata, in principal, de fostul manager, Rodica Anghel, prin gestionarea defectuoasa a fondurilor repartizate. Un raport inaintat deja Ministerului Sanatatii si despre care “National” a scris in premiera, scoate in evidenta anomalii manageriale greu de explicat. La capitolul proasta gestionare a investitiilor deja realizate, este suficient sa amintim de situatia blocurilor operatorii, unde s-a alocat jumatate din suma solicitata pentru reparatia celor doua sali. Numai ca, in loc sa fie reabilitat integral un bloc operator, ca sa se poata face macar interventiile de urgenta, s-au inceput concomitent lucrarile la ambele sali, dar care s-au efectuat doar pe jumatate. Controlul MS a scos la iveala si probleme legate de tratarea bolnavilor. Astfel, aparatul de telecobaltoterapie a fost folosit necorespunzator, sursa de cobalt nefiind schimbata de la instalare. ”Pentru radioterapie, doua acceleratoare noi primite de IOB din fondurile MS, in perioada 2009 – 2011, au fost puse in functiune in 2013, cand deja erau iesite din garantie. De asemenea, exista informatii potrivit carora pacientii ar fi fost dirijati catre sistemul privat pentru efectuarea acestor tratamente, de radioterapie, inclusiv fostul manager al spitalului avand contract cu astfel de unitati”, se arata in raport.

Milioane pe servicii neprestate

Fostul director al Institutului Oncologic se poate lauda cu performanta ca a stricat si ce-a gasit bun

Daca in cazul Institutului Oncologic, situatia critica a fost cauzata de prostul management si al investitiilor fara cap, la Spitalul Bagdasar-Arseni s-a mai reabilitat pe ici, pe colo, insa cu sume de-a dreptul nesimtite. Fostul manager Anca Buliman a impartit milioanele de euro firmelor de casa, achizitionand servicii cu adaosuri socante. Asadar, printre neregulile constatate de Corpul de control al Premierului (raportul a fost trimis deja Directiei Nationale Anticoruptie) se regasesc plata unor servicii de consultanta neprestate,  milioane de euro catre „firme de familie” care nu au lucrat nimic  si cumpararea de echipamente la suprapret. De exemplu, pentru echipamentele cumparate, adaosul comercial s-a ridicat si la 2.637%.  Astfel, pentru un carucior resuscitare complet echipat, pretul platit producatorului extern a fost de 4.641,79 lei (fara TVA), iar cel platit de spital – 127.050 lei, adaosul comercial fiind de 2.637,09%. Pentru un pat cu saltea cu presiune scazuta, autoreglabila cu 9 cilindri transversali, platit producatorului extern a fost de 5.393,53 lei (fara TVA), iar cel platit de spital – 47.460 lei, adaosul comercial fiind de 779,94%. Cele doua directoare sunt un exemplu elocvent de incompetenta si ignoranta,   care au participat activ la ingroparea sistemului sanitar. Si, poate de data aceasta, se vor gasi solutii ca astfel de oameni sa nu mai ajunga in functii de dicizie.

author avatar
National
772 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger