AcasăNewsSpitalele sunt goale! Bolnavii cronici mor acasă

Spitalele sunt goale! Bolnavii cronici mor acasă

Românii își amână intervențiile chirurgicale, tratamentele și investigațiile medicale, de teama Covid

Numărul deceselor din România ar putea exploda în următoarele luni. Spitalele sunt goale, în timp ce starea bolnavilor cu diverse afecțiuni se deteriorează rapid. Autoritățile locale cer Ministerului Sănătății să permită internarea pacienților non-Covid, a căror viață este pusă în pericol.

Potrivit Ordinului ministrului Sănătății nr.753 din luna mai a acestui an, internările programate pe următoarea perioadă în raport cu gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi anestezie și terapie intensivă (ATI), sunt în continuare limitate. Astfel, se menține măsura reducerii cu până la 80% a internărilor programate, precum intervențiile chirurgicale programate pentru pacienții cronici în unitățile sanitare cu paturi din centrele universitare, și până la 50% față de luna februarie activitatea din ambulatorii. ”De la aceste prevederi sunt exceptați pacienții cronici sau femeile însărcinate care necesită intervenții diagnostice sau terapeutice, a căror temporizare poate duce la reducerea șanselor de supraviețuire”, se arată în Ordinul de ministru. În realitate însă, chiar și pacienții a căror stare s-a agravat preferă să rămână acasă, de teamă că se vor îmbolnăvi de Covid. Teama acestora nu este nicidecum nejustificată, având în vedere nenumăratele cazuri de pacienți internați pentru diverse afecțiuni care s-au infectat cu Covid chiar în spital. Medicii atrag atenția că în următoarea perioadă spitalele se vor confrunta cu mii și zeci de mii de cazuri grave și foarte grave, iar numărul deceselor va fi uriaș. ”Gestionarea pandemiei a fost haotică. Eu nu știu ce se va întâmpla după 15 mai, pentru că deja spitalele sunt goale. Putem să ajungem în situația în care spitalele să fie pline, pentru că o să vină pacienți cu foarte multe boli. Trebuie să redeschidem, încet, încet, spitalele și dăm posibilitatea pacienților să fie tratați corespunzător, cu măsurile de precauție necesare. Mă gândesc în primul rând la pacienții cronici, pe care nu-i putem trata acasă și trebuie primiți în spitale. Așteptăm să vedem ce decizie va lua Ministerul Sănătății, dar trebuie să scoți anumite spitale de sub incidența Coviod-19. Trebuie să relaxeze măsurile, astfel încât pacienții să poată fi tratați în spitalele de stat”, ne-a declarat Francisc Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Spitale de urgență, transformate în spitale de suport Covid

În spitalele de suport sunt tratate cazuri pozitive la Covid-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii. Neavând circuite separate, specifice spitalelor de boli infecțioase, aceste unități sanitare au un grad mare de risc de infectare pentru pacienții non-Covid. Ministerul Sănătății a decis să treacă pe lista spitalelor suport Covid unități sanitare vitale pentru orașe și județe, unele dintre acestea fiind spitale de urgență. Printre acestea se numără Spitalul Municipal Oradea și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Județean de Urgență «Fogolyán Kristóf» Sfântu Gheorghe și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Județean de Urgență Deva și spitalele municipale Hunedoara, Orăștie, Lupeni, Vulcan și Hațeg, precum și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.144 afisari

5 COMENTARII

  1. Bolnavii ( mai ales cei in varsta ) , refuza categoric sa se interneze in spital , prefera sa moara pe perna lor , prietenii stiu de ce .

  2. Unde-i grija pentru bătrâni.. Dle Președinte??.o să vedeți că după 15 se vor deschide spitalele și vor crește numărul morților!!.. binenteles de covid!!!. puneți-i și p-astia la Arafat…

  3. cum ia dus capul ca tocmai spitalele de urgenta sa bage covizii cand putea pe oricare sa le faca pt asa ceva ca doar stiau cat de bolnavi sunt romanii de traiul bun al lor si i au condamnat la moarte!!!!!sa contorizeze la tv si ceilaltu morti pana acum !!!!!

  4. ARAFAT =A RATAT !!,un individ care s-a jucat ani de zile pe banii statului roman .
    Arafat de cati ani n-ai profesat ca medic ?, A invatat romaneste si totodata si-a pus in valoare si viclenia cu care si-a transformat afacerea intr-o POZITIE DE INFLUIENTA din care
    a castigat cat n-a visat vrodata.Daca nici dupa PARODIA COVID NU ESTE DESTITUIT eu nu mai inteleg nimic .ANI DE ZILE SMURDUL A CAPUSAT STATUL ROMAN ,A SUBMINAT AMBULANTA ,A MIMAT IN FIECARE MIERCURI EXERCITII DE ALARMARE ,IAR CAND A TREBUIT SA SE VADA REZULTATUL -SA VAZUT DEZASTRUL DIN SISTEMUL MEDICAL COORDONAT PRIN GRIJA <INTERESUL SI NEPRICEPEREA LUI A RATAT !!.
    EVENIMENTUL COLECTIV A FOST UN SEMNAL ,NU lATI LUAT INSEAMA ,ATI VAZUT DEZASTRUL LA COVID ??,ASTEPTAM CU INTERES ACEA ANALIZA LA SANGE FACUTA DE PRESEDINTE ,INCA MAI SPER SA -SI TINA
    CUVANTUL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger