AcasăNewsSpitalele din Capitală, lovite de atacuri cibernetice

Spitalele din Capitală, lovite de atacuri cibernetice

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii,  a declarat joi că cinci spitale din București au fost lovite de atacuri cibernetice până la acest moment. Unul dintre acestea este Spitalul „Victor Babeş”, și celelalte urmează să fie identificate. Pintea a mai spus că au mai existat, izolat, astfel de incidente.

Sursa foto Twitter

„Am solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele şi-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultima țintă a fost spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate datele referitoare la pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, aceste atacuri cibernetice afectează activitatea medical și pe pacienți, deoarece internările se realizează cu dificultate și eliberarea reţetelor este întârziată.

Pintea a mai spus că nu există riscul ca salariile cadrelor medicale să nu fie plătite deoarece procedura poate fi efectuată „de mână”.

Între măsurile ministrului Sorina Pintea este trimiterea unei informări către instituţiile din subordine cu recomandări de la Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, între care: NU deschideţi fişierele primite prin e-mail decât în situaţia în care cunoaşteţi expeditorul, iar în cazul unei suspiciuni adresaţi-vă personalului de specialitate. Evitaţi accesarea „ofertelor” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiţi (email, Whatsapp, messenger, Facebook etc.).Asiguraţi-vă că aveţi un backup al fişierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la reţea. Asiguraţi-vă că dispozitivele pe care le utilizaţi atunci când navigaţi online sunt updatate şi au instalate soluţii de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.). Apelaţi numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente. Accesaţi ghidurile puse la dispozţie pe site-ul CERT-RO.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger