AcasăNewsSpionul rus salveaza Brexitul

Spionul rus salveaza Brexitul

Pentru presa britanica Theresa May a devenit un ”colos politic” in timp ce liderul opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, un ”mascarici al Kremlinului”.

In plina dificultate cu interminabilele negocieri cu UE privind iesirea Regatului din blocul comunitar, premierul britanic Theresa May iese, cel putin pentru moment, intarita din criza diplomatica cu Rusia pe care a desemnat-o responsabila de otravirea agentului dublu Serghei Skripal pe sol britanic.

Pentru presa britanica Theresa May a devenit un colos politic in timp ce liderul opozitiei laburiste Jeremy Corbyn un mascarici al Kremlinului

Pana si temperamentalul ministru britanic de Externe, Boris Johnson, partizanul unei rupturi nete cu UE, si-a afisat ieri aprecierea fata de May, laudand raspunsul ”robust si proportional” al lui May fata de rusi. Scottish National Party (nationalistii scotieni) i s-au alaturat. Premierul scotian Nicola Sturgeon a sustinut-o public pe May: ”Rusia nu poate ucide sau incerca sa ucida pe teritoriul nostru fara sa fie pedepsita”. Chiar daca masura luata de  May, expulzarea a 23 de diplomati rusi si inghetarea relatiilor bilaterale, a fost considerata mai degraba moderata, premierul a profitat de disensiunile din sanul Partidului Laburist. Sustinuta si de SUA, Franta si ONU, Theresa May a devenit peste noapte ”un colos politic”, a estimat cotidianul de stanga The Guardian, evicand ”fermitatea remarcabila” a raspunsului lui May in cazul Skripal, contrar posturii lase a lui Jeremy Corbyn, liderul laburistilor, care ”pare incapabil sa denunte un atac contra tarii in care aspira sa formeze un guvern”. Miercuri, Corbyn a atras o groaza de critici pentru ca a refuzat sa judece Kremlinul ca responsabil de otravirea, in 4 martie, la Salisbury, a lui Skripal si a fiicei sale , Iulia, cerand ”mentinerea dialogului solid cu Rusia, in interesul securitatii nationale si internationale”. Alti deputati laburisti s-au distantat imediat de seful lor si au sustinut-o fara echivoc pe May. Ieri, Corbyn a fost acuzat de tabloidele britanice ca este ”marioneta lui Putin” si ”mascariciul Kremlinului”. ”May i-a unit pe conservatori, divizand partidul lui Corbyn” care, pentru ca ”nu poate apara interesul national in fata unei agresiuni exterioare este total inapt sa conduca un guvern”, lansa si The Daily Telegraph.

Moscova pregateste expulzari

Denuntand ”comportamentul iresponsabil al Londrei”, purtatorul de cuvand al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ieri ca riposta rusa in scandalul Skripal ”nu se va lasa asteptata si ca presedintele Vladimir Putin va decide ce masuri de retorsiune va aplica Rusia. ”Fara indoiala ca va alege varianta care va raspunde cel mai bine intereselor rusesti”, a spus Peskov, citat de Sputnik. Daca ansamblul masurilor nu a fost inca decis, stim deja ca expulzarea diplomatilor britanici va face parte din ele, a precizat Peskov. Intrebat daca poate oferi o data, Peskov a raspuns: ”Curand”.

Centru antichimic de 48 de milioane de lire sterline

Ministrul britanic al Apararii, Gavin Williamson, a anuntat o investitie de 54 de milioane de euro (48 de milioane de lire sterline) intr-un nou centru de lupta impotriva armelor chimice si a vaccinarii militarilor impotriva anthrax-ului, urmare a dosarului Skripal. Ministrul la indicat ca aceasta structura  va fi facuta in Porton Down, un laborator de cercetare asupra armelor chimice aflat la cativa kilometri de Salisbury, unde a fost otravit Skripal si fiica sa. Specializat in arme chimice si biologice, Porton Down are 3000 de angajati, dispune de un buget anual de 500 de milioane de lire sterline si se intinde pe 1100 de hectare. ”Daca ne indoim de amenintarea pe care Rusia o reprezinta pentru cetatenii nostri, trebuie doar sa privim exemplul socant al atacului din Salisbury”, a declarat Williamson.

author avatar
Tudor Borcea
629 afisari

1 COMENTARIU

  1. Se stie de sute de ani ca imperiul rus isi pedepseste tradatorii si vin acum unii si se mira.Perfidul albion cum trateaza pe ai sai tradatori,oare le face cinste cu bauturi fine scotiene.Deci da,rusia nu crede in lacrimi si nu iarta pe niciun tradator iar albionul stia asta si nu a luat masurile necesare sa previna actiunea la care se astepta si este posibil sa o fi lasat sa se petreaca pentru a scapa de agentul ce nu mai avea vreo valoare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger