AcasăNewsSpionajul rus zguduit de un urias scandal de tradare

Spionajul rus zguduit de un urias scandal de tradare

Anna Chapman, devenita o celebritate in Rusia, a fost si ea interogata in cadrul procesului, si a recunoscut o poza a colonelului Proteev, drept o persoana care era la curent cu actiunile sale in SUA

Un important agent rus fost gasit vinovat de inalta tradare si condamnat la 25 de ani de inchisoare. Colonelul Aleksandr Poteev a fost judecat in contumacie pentru a fi divulgat numele a zece spioni, care au fost apoi arestati in Statele Unite, acum un an. Dar colonelul nu a asteptat sa fie prins si s-a refugiat peste Ocean.

Anna Chapman, devenita o celebritate in Rusia, a fost si ea interogata in cadrul procesului, si a recunoscut o poza a colonelului Proteev, drept o persoana care era la curent cu actiunile sale in SUA

Fostul spion rus a luat un tren Moscova – Minsk in iunie 2010. Dotat cu un pasaport fals si „ajutat de serviciile secrete americane„, a ajuns mai intai in Germania si apoi in Statele Unite. Procurorul militar rus a cerut instantei, saptamana trecuta, o pedeapsa de 25 de ani de inchisoare, scrie Le Parisien. Spionul colonel a fost gasit vinovat si de dezertare.

Aleksandr Poteev era adjunctul sefului departamentului „America” din cadrul directiei „S” (reteaua de spioni in conservare) a serviciilor de informatii externe si se bucura de acces direct la toate informatiile privindu-i pe agentii din teritoriu. Poteev ar fi divulgat serviciilor secrete americane modalitatile in care spionii rusi erau finantati de Moscova si caile de comunicare cu acestia.

Inainte de a fugi, colonelul Poteev i-a trimis un SMS sotiei pentru a o preveni ca nu se mai intoarce niciodata: „Marusca, incearca sa fii calma, nu plec temporar, ci pentru totdeauna. Nu am vrut, dar sunt nevoit sa o fac. O sa o iau de la zero si o sa incerc sa-i ajut pe copii.” Tribunalul rus afirma ca Statele Unite au refuzat sa dezvaluie unde se ascunde defectorul.

Surse din interiorul serviciilor secrete ruse au informat in noiembrie trecut despre tradarea spionului. Arestarea celor zece agenti aflati in conservare in Statele Unite a explodat ca o uriasa insulta la adresa Moscovei. Cei zece au fost rapid repatriati, in cadrul unui schimb demn de vremurile razboiului rece.

In decembrie, premierul Vladimir Putin, el insusi fost agent al serviciului de informatii externe, care facea parte din KGB, l-a facut pe defectorul Poteev „porc”, jurandu-se sa-l faca sa regrete amarnic tradarea.

author avatar
Adrian Patrusca
268 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger