AcasăNewsSpionajul american, o caracatita uriasa

Spionajul american, o caracatita uriasa

De la atentatele din 11 septembrie 2001, sistemul securitatii nationale al SUA s-a dezvoltat intr-un urias organism

Aparatul de spionaj american a devenit urias dupa 11 septembrie 2001, dupa cum reiese din volumul documentar „America Top Secret”.

De la atentatele din 11 septembrie 2001, sistemul securitatii nationale al SUA s-a dezvoltat intr-un urias organism

Reporterii de investigatii Dana Priest si William Arkin au scris o carte-document despre cum s-a dezvoltat sistemul american de spionaj de la atentatele din 11 septembrie 2001. De exemplu, exista un grup militar al Pentagonului, care nu are nicio punte cu „exteriorul” mediatic, dar care este dotat cu drone ucigase, avioane de recunoastere, sateliti miltari proprii si „escadroane ale mortii”, gata sa execute operatiuni oriunde pe glob. Acest grup este Joint Special Operations Command, despre care reporterii scriu ca a ucis mai multi militanti islamisti decat fortele militare din teatrul de operatiuni!

Complexul industrial antitero

Priest si Arkin au facut un „recensamant” al tuturor organismelor de stat sau private, care colaboreaza cu cele de stat, cuprinse in uriasul „complex industrial antitero”, dupa cum au numit cei doi sistemul de securitate american. Acesta cuprinde 1.300 de agentii federale, 2000 de companii private – care aduc circa 29% din informatiile „sensibile”  – si 845.000 de lucratori in domeniul „top secret”. 81 de miliarde de dolari sunt cheltuiti pe obtinerea de informatii externe din domeniul spionajului. Numai Homeland Security cheltuie 58 de miliarde de dolari, iar Pentagonul nu se stie cate miliarde, ca nu le declara pe toate. Imprejurul orasului Washington s-au construit in ultimii ani 33 de complexe ale serviciilor secrete, echivalente ca dimensiune cu de trei ori complexul Pentagonului.

author avatar
Adina Mutar
605 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger