AcasăNewsSpectator la Opera TRUBADURUL (Il Trovatore) – Giuseppe Verdi

Spectator la Opera TRUBADURUL (Il Trovatore) – Giuseppe Verdi

Opera Nationala Bucuresti
TRUBADURUL (Il Trovatore) – Giuseppe Verdi
Premiera 22, 23 si 26 iunie 2019
Premiera mondiala 19 ianuarie 1853 la Teatro Apollo din Roma
Libretul de Salvatore Cammarano, scris dupa tragedia “El trovator” de Antonio Garcia Gutierrez

Nu stiu daca plasarea unei pemiere la final de stagiune este benefica sau nu. Personal, as fi ales luna octombrie – poate si pentru a folosi evantaiul doar pe post de décor.
Din primele momente ale spectacolului si apoi pe tot parcursul acestuia, am admirat designul impecabil al costumelor, incununat de pretiozitatea materialelor folosite – rezultatul fiind de-a dreptul fascinant.
In unele spectacole, ies in evidenta una sau doua voci. De data aceasta, am avut de-a face cu patru voci exceptionale: Apollonia Egyed (Leonora), Andrada Rosu (Azucena), Lucian Petrean (Contele de Luna) si Dragoljub Bajic (Ferrando).
Apollonia Egyed a avut partitura cea mai solicitanta, din punct de vedere vocal, dar si ofertanta in acelasi timp, iar interpretarea acesteia a fost stralucitoare. Pe de alta parte, Andrada Rosu a avut o partitura solicitanta si fizic, avand in vedere pozitiile dificile in care a evoluat (de exemplu culcata), iar performanta acesteia a fost magistrala.
De subliniat ca regia, decorul, costumele si luminile au purtat aceeasi semnatura: Mario De Carlo – iar acest lucru a generat o viziune unitara, rezultand un spectacol fermecator in care s-au armonizat vocile minunate cu atmosfera ingenios creata prin culoare, forme si lumini.
Orchestra – sub bagheta dirijorului Iurie Florea si corul – pregatit de maestrul de cor Daniel Jinga – au reprezentat un admirabil liant, contribuind la geneza unui spectacol incantator.

author avatar
Andrei Coman