AcasăNewsSpecialistii anunta ca s-au gasit nectarine si caise turcesti cu fungicid

Specialistii anunta ca s-au gasit nectarine si caise turcesti cu fungicid

Mare atentie la fructele pe care le cumparati, in cazul in care nu va surade ideea sa mancati corcoduse verzi direct din pom si va e pofta, de exemplu, de o nectarina „rosie, frumoasa” pe care o gasiti la taraba.

La cateva zile de cand „National” scria despre faptul ca pe piata autohtona se gasesc fructe si legume ce pot fi lejer confundate cu celebrele produse de ornament din plastic, dar care par a fi cat se poate de reale, greu perisabile ca urmare a faptului ca sunt tratate cu pesticide, reprezentantii ANSVSA vin sa confirme, practic, acest lucru.

Pe scurt fie spus, lucrurile stau astfel: inspectorii sanitar-veterinari au facut o serie de verificari, in intervalul 5-11 mai, „in posturile de inspectie la frontiera si in punctele finale de import”.

La finele acestei perioade de testare, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor au lansat ceea ce poate fi considerat a fi un avertisment in directia romanilor care consuma fructe. Mai precis, aflam, prin intermediul unui comunicat, faptul ca au fost gasite loturi cu probleme, a se citi depasiri ale limitelor maxim admise de reziduuri pesticide, in cazul probelor prelevate de la unele fructe de import – si anume unele caise si nectarine provenite din Turcia.

In ambele cazuri problema a fost cauzata de un fungicid- kresoxim-metyl. Sursa citata precizeaza faptul ca, in cazul in care nu fusesera vandute deja, fructele din loturile analizate au fost fie deja distruse, fie sunt in curs de retragere de la comercializare.

Un alt amanunt trebuie avut in vedere, si anume precizarea facuta de specialisti. „Mentionam ca, atat pentru proba prelevata din lotul de caise, cat si pentru cea prelevata din lotul de nectarine, depasirea limitelor maxime inregistrata nu produce efecte toxice acute in cazul unui consum ocazional, dar poate afecta sanatatea, in urma unui consum indelungat a unor cantitati mari de produs contaminat”.

Cititi si Legumele si fructele de import, otrava curata!

sursa foto: observatorulph.ro

345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger