AcasăNewsSpaniolii sar la gatul separatistilor

Spaniolii sar la gatul separatistilor

Spaniolii cer Cataloniei sa-si bage mintile-n cap

Peste 350.000 de spanioli au inundat ieri strazile din Barcelona, in cadrul primei mari manifestatii impotriva independentei Cataloniei inregistrata de la debutul crizei intre separatisti si Madrid. Impasul intre guvernul conservator al lui Mariano Rajoy si autoritatile separatiste catalane este total.

Spaniolii cer Cataloniei sa si bage mintile n cap

La o saptamana dupa referendumul catalan, sute de mii de spanioli din diverse regiuni ale tarii, dar si catalani, au manifestat in Barcelona pentru a-si manifesta ostilitatea cu privire la independenta regiunii, potrivit politiei municipale. Numarul participantilor a fost anuntat de politia municipala pe contul Twitter in timp ce, anterior, organizatorii au revendicat 950.000 de oameni la aceasta manifestatie in conditiile in care guvernul catalan ameninta sa proclameze unilateral independenta acestei regiuni din nord-estul Spaniei, arata Afp. Prezent la fata locului scriitorul si laureatul cu Nobel pentru literatura Mario Vargas Llosa a asigurat ca nici o ”conjuratie independentista” in Catalonia nu va distruge democratia spaniola. Intr-un discurs adresat multimii, Llosa (care are cetatenie spaniola si peruviana) a adresat un vibrant omagiu Barcelonei, ”capitala spaniola a culturii”, oras ”deschis lumii”.

Scriitorul Mario Vargas Llosa a declarat la Barcelona ca separatismul este o maladie

Sub lozinca ”Ajunge! Sa ne regasim intelepciunea”, aceasta manifestatie a fost sustinuta de mai multe partide anti-independenta si de personalitati precum Llosa care a calificat independenta catalana drept o ”maladie”.

Madrid ameninta cu suspendarea autonomiei

Premierul Mariano Rajoy a avertizat ca guvernul sau va impiedica orice declaratie de independenta a Cataloniei, declarand, pentru El Pais, ca nu va negocia nimic cu liderul catalan Carles Puigdemont  pana cand acesta nu-si va ”retrage amenintarea”, adica o declaratie unilaterala de independenta.

Catalania este Spania

Dar Rajoy a lasat foarte clar sa planeze amenintarea suspendarii autonomiei Cataloniei, asa cum i-ar permite articolul 155 din Constitutia spaniola. Intrebat daca va invoca acest articol care ii permite sa destituie guvernul regional si sa organizeze alegeri anticipate in Catalonia, premierul spaniol a rsapuns: ”Nu exclud absolut nimic (…) Ideal nu ar fi sa fie necesare masuri extreme (…) Vom folosi toate mijloacele legale pentru a mentine unitatea Spaniei”, insistand ca separatistii ”mai au inca timp sa faca pasul inapoi”. ”Nu putem cladi nimic pe amenintari”, a estimat Rajoy. Manifestatii contra independentei catalane au avut loc in mai multe capitale europene, inclusiv la Bruxelles, pe esplanada Parlamentului european.

Doctrina Prodi

Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene nu prevad pasii de urmat in cazul sciziunii unei parti a teritoriului unui stat membru, dar, de 13 ani, Comisia Europeana se bazeaza pe ”doctrina Prodi”, dupa numele lui Romano Prodi, fostul presedinte al executivului european.

Un singur steag o singura tara

Aceasta stabileste principiul potrivit caruia un stat nascut in urma unei separari in sanul UE nu va fi automat considerat ca facand parte din UE. ”O noua regiune independenta va deveni, in virtutea independentei sale, o tara terta in raport cu Uniunea si toate tratatele UE nu se vor mai aplica pe teritoriul ei incepand cu prima zi a independentei sale”, afirma in 2004 Romano Prodi. Prin urmare va trebui sa devina iarasi candidat pentru a deveni membru, urmand apoi declansarea negocierilor pentru integrarea in UE, dupa aprobarea celor 28 de state membre. Negocieri care vor fi diferite de cele aflate la ora actuala in curs cu unele tari din Balcani sau cu Turcia, carora UE le cere in prealabil sa-si armonizele legislatiile cu cele comunitare si sa se alinieze la politica externa si de respectare a normelor privind drepturile omului sau statul de drept. Deocamdata, UE a avertizat ca o Catalonie independenta va fi exclusa automat din Uniune, in conditiile in care referendumul a fost organizat in ciuda invalidarii sale de catre Curtea Constitutionala spaniola si impotriva Constitutiei Spaniei. Un scenariu potrivit caruia Madridul, in urma unei medieri, ar putea accepta o noua consultare ”legala”, cu respectarea Constitutiei, avand ca rezultat deschiderea unei cai de independenta catalana recunoscuta de comunitatea internationala, de UE, pare in acest stadiu aproape imposibila.

author avatar
Tudor Borcea
181 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger