AcasăNewsSpania, in „perfuzii”, Italia, in „ambulanta”

Spania, in „perfuzii”, Italia, in „ambulanta”

Mario Monti (stanga) il imbarbateaza pe Mariano Rajoy, desi amandoi au probleme de mii de miliarde de euro

Triumfalistii zonei euro si premierul spaniol Mariano Rajoy au rasuflat usurati dupa ajutorul de 100 de miliarde de eruo promis de UE Spaniei, dar pesimistii sustin ca banii nu vor rezolva mare lucru.

Mario Monti (stanga) il imbarbateaza pe Mariano Rajoy, desi amandoi au probleme de mii de miliarde de euro

Criza zonei euro darama ca pe popice economiile tarilor aflate in colaps, apoi UE le repune pe marginea prapastiei. A fost Irlanda, apoi Grecia, a urmat Spania si se pare ca vine si randul Italiei. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anuntat triumfalist ca se poate duce linistit la meciul Spaniei din Ucraina, deoarece „s-a rezolvat problema bancilor”, desi datoria Spaniei a urcat la 1.100 de miliarde de euro. Seful guvernului italian, Mario Monti, este putin mai „retinut”. Si are si de ce.  Italia a contabilizat o datorie externa de peste 2.000 de miliarde de euro, respectiv 120% din PIB. Ca masuri de austeritate, guvernul a scumpit utilitatile si a taiat pensiile, fara insa a se atinge de taxe, impozite sau de reducerea evaziunii fiscale – sport national in Peninsula. In plus, pentru a asigura supravietuirea sistemului public, statul italian vinde lunar obligatiuni de 35 de miliarde de euro. Analistii de la Die Welt, The Guardian, Financial Times sau Wall Street Journal atrag atentia ca UE, in general, si Germania, in mod special, nu vor mai putea sustine financiar la nesfarsit lenea din Grecia, cheltuielile bugetare necontrolate din Spania sau sistemul fiscal slab din Italia.

Clienti bancari cu ochii in soare

Banca Italiei a autorizat suspendarea platilor efectuate de Banca Network Investimenti, dupa ce aceasta a intrat in administrare judiciara, fara insa a-i anunta in prealabil pe clientii institutiei. Acestia sunt, in principal, pensionari sau familii cu un singur venit, iar situatia lor financiara se agraveaza de la o zi la alta, deoarece nu mai pot efectua nici plati de rate, nici depuneri, nici retrageri de bani.

author avatar
Arpad Dobre
180 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger