AcasăNewsSpania cere bani de la UE ca sa-si achite datoria externa

Spania cere bani de la UE ca sa-si achite datoria externa

Autoritatile de la Madrid se vad nevoite sa ceara bani in plus de la UE pentru a-si putea achita rata lunara a datoriei externe.

Datorie. Mariano Rajoy e nevoit sa apeleze la ajutorul UE

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat recent ca are in vedere o solicitare catre Fondul European de Stabilitate Financiara si catre Mecanismul European de Stabilitate, pentru a obtine sprijin financiar. Seful Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a prezentat deja un plan, care presupune cumpararea de obligatiuni spaniole de catre BCE de pe piata secundara si de catre Mecanismul European de Stabilitate de la Trezoreria de la Madrid. In prezent, obligatiunile spaniole pe zece ani au depasit deja 7%/an si sunt singura sursa din care autoritatile de la Madrid pot plati salarii, pensii si rata datoriei externe. Pentru august si septembrie, aceasta se ridica la 16 miliarde de euro, iar pentru octombrie, la 29 de miliarde de euro. Sensibilizati de situatia tarii, fostii ministrii, care primeau indemnizatii, au renuntat la ele, generand o economie la buget de cinci milioane de euro pe luna.

Datoare Poloniei de 600 de ani

Spania a imprumutat in urma 600 de ani 430.000 de ducati (3,5 grame aur/ducat) de la Polonia, care a reusit sa recupereze de atunci doar 10% din credit. La valoarea actualizata, acesta se ridica la peste 235 de milioane de zloti, adica 57,4 milioane de euro, fara a socoti dobanzile.

author avatar
Arpad Dobre
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger