AcasăNewsSpacecom, noua jucarie a lui Trump

Spacecom, noua jucarie a lui Trump

Luke Skywalker de la Casa Alba se pregateste pentru Razboiul Stelelor

”Forta spatiului sa fie cu mine!”, aceasta pare a fi versiunea Star Wars a presedintelui Statelor Unite.

Luke Skywalker de la Casa Alba se pregateste pentru Razboiul Stelelor

Donald Trump a gasit un nume noului proiect al armatei spatiale americane, atat de draga lui: acest nou comandament, care va fi al 11-lea din cadrul Pentagonului, se va numi Spacecom. ”Am ordonat infiintarea, conform legislatiei Statelor Unite, unui comandament american al spatiului”, se arata intr-un scurt comunicat pe care Casa Alba l-a trimis ministrului american al Apararii, James Mattis. Un ofiter de rang inalt va fi numit in viitor pentru a comanda Forta Spatiala americana iar Congresul va urma sa aprobe aceasta numire. Spacecom va avea functii operationale, a anuntat vicepresedintele SUA, Mike Pence, in fata militarilor de la baza Kennedy Space Center, in Florida. ”Spacecom va dezvolta o doctrina spatiala, tactici , tehnici si proceduri care vor permite combatantilor nostri sa apere natiunea in contextul acestui nou domeniu”, a explicat Mike Pence.

In fata Chinei si a Rusiei

Marea ambitie, si una din obsesiile lui Donald Trump, este asigurarea suprematiei Statelor Unite in spatiu, pentru ca Rusia si China au luat avans si au dezvoltat capacitati tehnologice strategice performante. ”Adevarul, a recunoscut Mike Pence, este ca de ani buni tari straine dezvolta arme electronice pentru a bruia si dezactiva sateliti (…) China a testat rachete destinate distrugerii satelitilor. China si Rusia incearca sa pozitioneze noi arme in spatiu”. In viziunea lui Trump, Fortele Spatiale trebuie sa devina a sasea ramura a armatei americane, dupa Fortele Terestre, Fortele Navale, Fortele Aeriene, corpul puscasilor Marini si paza de coasta. Mike Pence a dat asigurari ca Fortele Spatiale vor fi infiintate inainte de finele anului 2020.

Mai multe arme in scoli

O comisie infiintata de Trump si condusa de ministrul american al Educatiei, Betsy DeVos, a stipulat intr-un raport mai multe recomandari pentru ameliorarea securitatii in scoli care au devenit mai ales in acest an teatre ale unor atacuri armate. In raportul de 180 de pagini, comisia considera ca este pertinent inarmarea personalului din scoli, inclusiv a profesorilor, mai ales a celor din zonele rurale, pentru a ”raspunde rapid” la un atac in timp ce se asteapta venirea politiei. Comisia mai recomanda si recrutarea de fosti militari sau politisti care ar putea fi ”educatori foarte eficienti”. In urma tragediei de la liceul Parkland, unde un fost elev a ucis 17 persoane pe 14 februarie, un milion de americani au manifestat pentru a cere reguli mai stricte privind armele de foc, in special modificarea varstei minime la care se poate detine arma de foc. Autorii raportului au respins aceasta optiune, considerata inutila: „Majoritatea autorilor unor atacuri comise in scoli aveau arma de la familie sau prieteni”

Guvernul interzice ”bump Stocks”

Administratia Trump a interzis in fine ”bump stocks”, dispozitive care modifica o arma semiautomata pentru a putea trage in regim automat. Autorul atacului armat de la Las Vegas, din octombrie 2017, a folosit un astfel de dispozitiv pentru a impusca sute de persoane la un concert, ucigand 58 de oameni. Ulterior, politia a estimat ca, fara un ”bump stock”, numarul victimelor era ”semnificativ” redus. Organizatia de lobby Gun Owners of America  au anuntat imediat ca vor contesta interdictia in instante, in numele a „jumatate de milion de proprietari de bump stocks”. Persoanele care detin aceste dispozitive vor avea un termen de 90 de zile de la publicarea noii reglementari pentru a le preda autoritatilor sau a le distruge.

author avatar
Tudor Borcea
156 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger