AcasăNewsSorina Pintea: raportul preliminar constată fapte de natură penală în sânul CNAS

Sorina Pintea: raportul preliminar constată fapte de natură penală în sânul CNAS

Sorina Pintea a dat luni declarații privind controlul asupra Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Nu este în subordinea ministerului chestiunea această instituție, dar noi totuși am considerat necesar să efectuăm examinări ale situației de aici. A început deja din iunie controlul, și se va termina în șapte zile. De îndată ce va fi încheiat, raportul de control va fi depus la DNA”. Ministrul Sănătății a mai afirmat că dintr-un raport preliminar, s-a dovedit că „există fapte de natură penală. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor îndeplini datoria în acest sens”.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
538 afisari

3 COMENTARII

  1. Acesta este unul dintre comunicatele DNA ( ce s-a intamplat cu acest dosar?, darpoate ne spune doamna ANA DANA de la unitatea de parchet.

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:

    VASILE CIURCHEA, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor , respectiv februarie 2007 – ianuarie 2009,
    VALERIU SIMION, vicepreședinte al CNAS la data faptelor ,
    LEANA STOEA, director general adjunct al CNAS la data faptelor,
    MIHAI BEJAT, director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor,
    OVIDIU MUNTEANU, director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor,

    toți cei anterior menționați pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată

    IRINEL POPESCU, președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) la data faptelor, respectiv ianuarie-decembrie 2009
    CONSTANTIN MARIA MIHAELA, director general adjunct
    MEDVEȘ ISTVAN LUCIAN, director la Direcția Tehnologia Informației
    MIHAI LILIANA MARIA, director la Direcția Juridic, Contencios și Acorduri Internaționale

    toți cei anterior menționați pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

    SC HP România S.R.L., ca persoană juridică, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

    În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
    În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.
    Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:
    – fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii;
    – CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
    – ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
    – aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

    Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal.

    Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajații CNAS care au semnat aceste acte adiționale și, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preț supraevaluat și nefundamentat.

    Suspecților – persoane fizice și persoanei juridice – li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

    Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

    Si al doilea comunicat al DNA
    Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă MEDVEŞ ISTVAN LUCIAN, la data faptelor director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârşirii unei tentative la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi o infracţiune de abuz în serviciu.

    În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora,
    în perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat procedura de achiziţie pentru „servicii de mentenanţă şi suport tehnic pentru sistem ERP” (aplicație informatică de management a resurselor). Licențele de exploatare a sistemului ERP fuseseră achiziţionate de la SC SIVECO ROMANIA SA în perioada 2003-2007.
    Procedura de achiziție a serviciilor de mentenanță din anul 2010 a fost iniţiată în trei rânduri, întrucât în primele două cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de ofertă neconformă, fapt constatat de comisia de negociere în primul caz, respectiv opinia defavorabilă exprimată de reprezentantul Ministerului Finanţelor în cel de-al doilea.
    Prin această procedură s-au achiziţionat mentenanţă şi suport tehnic pentru toate licențele deținute la nivelul CNAS și a caselor județene, respectiv pentru un număr de 1.296 licenţe, fără a se ţine seama de faptul că nu toate aceste licenţe erau utilizate. Or, din datele obţinute până în prezent, a rezultat că cel puţin 268 de licenţe nu erau utilizate, astfel că, prin achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu în sarcina CNAS și caselor judeţene în valoare de peste 150.000 euro, precum şi un avantaj patrimonial în favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
    Concret, în calitate de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), suspectul Medveş Istvan Lucian a întocmit o serie de acte în cadrul procedurii de achiziție desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv și, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achiziția de mentenanță și suport tehnic pentru un număr mai mare de licențe decât cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus menționat.
    În primele două cazuri, actele de procedură au fost anulate, însă în al treilea caz, procedura a fost finalizată, achiziţionându-se mentenanţă şi pentru licenţe neutilizate la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor judeţene.

    La data de 5 februarie 2014, suspectului MEDVEŞ ISTVAN LUCIAN i s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.
    În cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de o altă persoană, pentru acelaşi tip de infracţiuni, căreia, până în acest moment nu i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile. Raportat la acest din urmă aspect, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

    Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

    Majoritatea acestor indivizi stau pe functii de directori generali in CNAS pe salarii de la 9.000 lei -26.000 lei.
    Liliana Mihai DG al CNAS
    CONSTANTIN MARIA MIHAELA, director general adjunct,
    MIHAI BEJAT fugit in casa acoperitilor AOPSNAJ
    VASILE CIURCHEA , general al servciilor – PENSIONAR DE LUX( este cel care a implementat SIUI-ul)
    LEANA STOEA fost director general economic care a tinut loc de presedinte CNAS

    !!!!!! DOAMNA MINISTRU

    VA ROG NU II MAI LUATI APARAREA DOAMNEI LILIANA MARIA MIHAI ESTE CEA MAI CORUPTA DIN CNAS SI DUMNEAVOASTRA O TOLERATII INCA ACOLO. IN VREMEA PRESEDINTELUI ANTERIOR VOIA SA NUMEASCA CONSILIERI DE PRESEDINTE DE LA MISCAREA REZIST.

    RUSINE!!!!

  2. 1. Daca raportul nu este gata, desi nu v-a fost inaintat spre aprobare, de unde stiti ce contine el? De ce va antepronuntati privind …penale, daca nu aveti nici macar proiect raport?

    2. La ati spuneti ca ati cerut aprobare sa faceti acest control. Cui? Ca la MS controlul se dispune de ministru prin ordin. Deci cui cereti voie sa va faceti treaba?

    3. Publicati rapoartele de control si de audit de la Cnas prin structurile proprii si daca exista sesizari catre organe de cercetare abilitate. De ce pana acum nu au fost facute informarile ” de indata” catre structurile abilitate? Poate pt a se conserva sinecuri si scaune caldute?

    4. Ce se intampla cu numirile si concursurile cu ilegalitati la directia generala control antifrauda Cnas?

  3. Doamna ministru, oare e semnat raportul de control asupra DGTI efectuat de CNAS, control inceput si incheiat de cateva luni? Oare e? Oare nu e? Oare de ce?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger