AcasăNewsȘoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă 100 de grame, înainte de sărbători,...

Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă 100 de grame, înainte de sărbători, în târguri și supermarketuri

Șoriciul a ajuns delicatesă. Cât costă 100 de grame, înainte de sărbători, în târguri și supermarketuri

Șoriciul și slănina au ajuns delicatese, în prag de Sărbători. Pentru că nu se mai găsesc în cantități mari, pot costa și de trei-patru ori mai mult decât un kilogram de carne.

Dacă vrei să pui pe masa de Crăciun și șorici ar trebui să scoți ceva bani din buzunar pentru câtea bucățele, dar depinde și de unde îl cumperi.

15 lei/100 g de șorici

Dacă treci prin Piața Constituției, la Târgul de Crăciun, cel mai ideal ar fi să nu cumperi șoriciul de acolo.

Pentru 100 de grame de șorici, ar trebui să plătești 15 lei, ceea ce e foarte mult, deoarece dacă ceri un kilogram, ei bine, vei plăti 150 de lei.

Nici în supermarket nu îl găsești mai ieftin. Spre exemplu, la Kaufland, prețul unui kilogram de șorici este același ca la târgul de Crăciun din Piața Constituției.

Ai noroc să-l găsești mai ieftin în piețe, unde prețul unui kilogram este de aproximativ 90 de lei.

Șoriciul, mai ieftin în piețe

Delicatesele de la porc sunt șoriciul și slănina, care dacă altă dată puteau fi cumpărate la prețuri ce nu puneau presiune pe buzunar, în prezent românii se uită de două ori!

Motivul, explică un proprietar de carmengerie, este cantitatea mică ce ajunge să fie pusă la vânzare.

„Un porc are 50 de kilograme, o carcasă. Vă dați seama, pe ea vine 1,2 kilograme, maximum 1,5 kilograme de șorici. Noi trebuie să vindem 50 de kilograme de carne ca să obținem atâta șorici. Un kilogram și ceva”, a explicat acesta, potrivit stirileprotv.ro.

Câte calorii conțin 100 g de șorici de porc

Șoriciul nu este mult diferit de pielea de la pui, iar nutriționiștii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu mâncatul pentru că are multe calorii (544 kcal la 100 g) și se digeră greu.

„Șoriciul este foarte caloric, are conținut mare de grăsimi și proteine, dar mai mult proteine de calitate inferioară, cum e colagenul. E greu digerabil si nu e indicat in cantitati mari, mai ales de cei care sufera de afectiuni hepatice, biliare sau pancreatice”, spune dr. Ionuț Ștefan.

Nutriționistul ne recomandă să dăm la o parte șoriciul și să consumăm, în schimb, pulpa sau mușchiul de porc deoarece, pe lângă cantitatea marea de proteine, mai conțin și vitamine din grupul B și mult fier. La fel, ficatul – care conține foarte mult fier și B-uri dar și nucleoproteine și de aceea ca orice viscer e bine de evitat de pacienții cu gută.

author avatar
Andreea Vlad
930 afisari

6 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger