AcasăNewsSondaj INSCOP. Șoc la preferințele românilor pentru prezidențiale. Podium NEAȘTEPTAT!

Sondaj INSCOP. Șoc la preferințele românilor pentru prezidențiale. Podium NEAȘTEPTAT!

sursa foto: b1tv.ro

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, figurează pe primul loc în intențiile de vot la alegerile prezidențiale – arată cel mai recent sondaj INSCOP. Pe locul doi se situează premierul Marcel Ciolacu, în timp ce locul 3 e ocupat de Diana Șoșoacă.

Astfel, Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9%, Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Datele sondajului au fost anunțate public miercuri, 31 ianuarie.

În varianta în care ar candida şi liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, Geoană ar obţine 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu – 15,1%, Diana Şoşoacă – 14,8%, cei trei fiind urmați de Nicolae Ciucă, Victor Ponta şi George Simion.

Așadar, în ambele variante Mircea Geoană se situează pe primul loc în intențiile de vot, urmat de șeful PSD, actualul premier Marcel Ciolacu. Iar Șoșoacă apare în rezultatele sondajului înaintea liderului PNL, Nicolae Ciucă, dar și a șefului AUR, George Simion.

Varianta 1 – cum arată clasamentul dacă ar candida și Ponta/Procentele din TOP 3

sursa foto: news.ro

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri prezidenţiale, din cei 80,2% dintre români care au o opţiune de vot clară, 24,6% l-ar alege pe Mircea Geoană (candidat independent), 15,1% i-ar da votul lui Marcel Ciolacu (PSD) şi 14,8% ar pune ştampila de vot pe Diana Şoşoacă (din partea SOS România).

În clasament urmează Nicolae Ciucă (PNL) cu 10,8%, Victor Ponta (Pro România) cu 10,7% şi George Simion (AUR) cu 10,4%.

Clasamentul opţiunilor de vot este încheiat de Cătălin Drulă (din partea Alianţei Dreapta Unită) cu 4,7%, Dacian Cioloş (REPER) cu 4,1% şi Kelemen Hunor (UDMR) cu 3%. 1,7% dintre români ar alege un alt candidat.

Varianta 2 – alegeri prezidenţiale şi comparaţie cu septembrie şi noiembrie 2023

sursa foto: news.ro

În varianta de candidaţi testată inclusiv în septembrie şi noiembrie 2023, dacă duminica viitoare ar fi chemaţi să voteze noul preşedinte al României, din cei 78,3% dintre români care au o opţiune de vot, 26,5% l-ar alege pe Mircea Geoană, candidat independent, (25,3% în septembrie şi 26,2% în noiembrie 2023), 18,9% ar pune ştampila pe Marcel Ciolacu, candidat din partea PSD (19,5% în septembrie şi 20,8% în noiembrie 2023) şi 14% pe Diana Şoşoacă, din partea SOS România (10,1% în septembrie şi 14,4% în noiembrie 2023).

În clasament urmează:

  • George Simion (AUR) cu 13,3% (18,7% în septembrie şi 14% în noiembrie 2023),
  • Nicolae Ciucă (PNL) cu 11,4% (11,2% în septembrie şi 12,1% în noiembrie 2023),
  • Cătălin Drulă (din partea Alianţei Dreapta Unită) cu 5,9% (5,6% în septembrie şi 4,2% în noiembrie 2023),
  • Dacian Cioloş (REPER) cu 5,1% (4,1% în septembrie şi 3,9% în noiembrie 2023)
  • Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,6% (2,7% în septembrie şi 2,4% în noiembrie 2023).

1,3% dintre români ar alege un alt candidat (2,8% în septembrie şi 1,9% în noiembrie 2023).

Ștefureac: Fostul premier păstrează un nivel ridicat de notorietate

Directorul general al INSCOP a comentat pe marginea rezultatelor acestui sondaj ce indică intenţia de vot la alegerile pentru Cotroceni.

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale pentru varianta de candidaţi testată în septembrie şi noiembrie 2023 şi repetată în ianuarie 2024 rămâne relativ constantă, schimbările fiind neglijabile. Pe de altă parte, introducerea unui nou candidat în listă şi anume Victor Ponta (Pro România), modifică cifrele. Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon.

De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot. Alegerile prezidenţiale vor fi principala competiţie care va influenţa anul electoral 2024, motiv pentru care desemnarea candidaţilor ar putea juca un rol esenţial în calibrarea performanţei partidelor la alegerile europarlamentare, locale şi parlamentare”, declară Remus Ştefureac, director general al INSCOP.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, datele fiind culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

author avatar
Andrei Coman