AcasăNewsSondaj: Americanii sustin masiv politica externa si de securitate nationala a lui...

Sondaj: Americanii sustin masiv politica externa si de securitate nationala a lui Obama

Alegatorii americani sustin, cu o majoritate zdrobitoare, politica externa si de securitate nationala a presedintelui Barack Obama, in special folosirea avioanelor fara pilot si strategia sa in Afganistan, potrivit unui sondaj publicat miercuri.

Obama, care a autorizat un raid al fortelor speciale americane ce a condus la moartea lui Osama ben Laden la 1 mai in Pakistan, inspira mai multa incredere alegatorilor in privinta acestor subiecte decât republicanul cel mai bine plasat pentru a-si disputa Casa Alba peste noua luni, Mitt Romney , arata un sondaj al Washington Post si ABC.

Nu mai putin de 83 de persoane intervievate afirma ca sustin folosirea de catre Obama a avioanelor fara pilot impotriva suspectilor de terorism, o metoda ilegala in opinia unor grupuri pentru apararea drepturilor omului. Obama a recunoscut pentru prima data la 30 ianuarie existenta unui astfel de program impotriva Al-Qaida in Pakistan, care a provocat intre 1.717 si 2.680 de morti in ultimii opt ani, potrivit „New America Foundation”, un grup de reflectie din Washington. De asemenea, 78 la suta dintre americanii chestionati afirma ca aproba strategia de retragere din Afganistan adoptata de Obama si criticata de republicani, in special de Romney.

In timp ce republicanii au incercat la precedentele alegeri prezidentiale sa profite de ascendentul asupra democratilor acuzându-i de slabiciune in materie de securitate, 56 la suta dintre persoanele chestionate sustin ca au incredere in Obama pentru a lupta impotriva terorismului si numai 36 la suta isi declara increderea in Romney. In acelasi timp, 56 la suta dintre repondenti sustin politica externa a lui Obama, iar 37 la suta au incredere in fostul guvernator de Massachusetts.

Cota de incredere generala a lui Obama, potrivit acestui sondaj, a crescut la 50 la suta, un nivel record in ultimul an, la care a contribuit si scaderea recenta a ratei somajului. Daca alegerile prezidentiale ar avea loc astazi, presedintele in exercitiu ar obtine 51 la suta din voturi, iar Romney 45 la suta.

author avatar
National
96 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger