AcasăNewsSomnul antitero al Londrei

Somnul antitero al Londrei

Marea Britanie nu a invăţat nimic din precedentele atentate

De luni de zile, autoritatile britanice tot repeta ca un iminent atentat terorist este ”foarte probabil”. La sfarsitul lunii trecute, premierul Theresa May si-a reamintit declarat angajamentul sa creasca cu 30% resursele antiteroriste pana in 2020. Se poate, dar deocamdata doar antreprenorii de pompe funebre sunt pe plus.

Marea Britanie nu<br >a invăţat nimic din<br >precedentele atentate

”Avem cea mai buna politie si cele mai bune servicii de informatii din lume”, afirma ministrul de Interne britanic, Amber Rudd, la cateva ore dupa atentatul de pe podul Westminster din 22 martie. Pentru Marea Britanie, ferita in ultimii ani de atentate de mare amploare, spre deosebire de alte metropole europene, cusa nebuna a masinii condusa in acea zi de un britanic, Khalid Masood, soldata cu cinci morti si 49 de raniti, a fost o cruda trezire la realitate. In timp ce Brexit pune in discutie cooperarea europeana antitero, tragedia din Manchester a aruncat Regatul in cosmarul, inca prezent, al atentatelor din 7 iulie 2005 din metroul si autobuzele londoneze, soldat cu 52 de morti si 784 de raniti. In februarie, cand a parasit sefia Scotland Yard, Bernard Hogan-Howe a strans presa internationala la Londra si a declarat ca nu se mai pune problema daca, ci cand va avea loc un atentat. In august 2014, cand Marea Britanie s-a raliat la Coalitia anti ISIS, nivelul de alerta a crescut la scara 4 din 5. ”Foarte posibil” un nou atentat terorist, tot repeta autoritatile, dar numai recent controalele la intrarea in locurile publice s-au multiplicat, fara a fi insa sistematice, ca in cazul Frantei. Dezbaterile s-au concentrat pe chestiunea portului de arma de catre fortele de ordine (politistul ucis in fata Parlamentului in 22 martie nu era inarmat). Guvernul a anuntat deblocarea a 114 milioane de lire pentru formarea a 1000 de politisti inarmati suplimentari.

Vin vremuri grele<br >spune premierul<br >Theresa May

In 23 martie, Theresa May anunta ca un buget de 2,5 miliarde de lire va fi alocat in viitorii cinci ani pentru a ”construi securitatea noastra globala”, buget care va permite si angajarea a 1900 de agenti care vor fi afectati MI5,  MI6 si Government Communications Headquarters (interceptarile electronice). May a promis si dublarea retelei antiteroriste britanice in lume. Autoritatile britanice se sprijina pe politica de incitare la colectarea de informatii locale in cadrul ”comunitatilor” (cartiere, institutii scolare, asociatii sau colectivitati religioase etc). La inceputul acestei luni, politia se felicita pentru 3000 de semnalari din partea publicului a unor suspiciuni de terorism, dupa atentatul de la Westminster. Majoritatea au fost alarme false.

In jurul cozii

Problema Londrei cu terorismul, cu terorismul islamic mai bine zis, este aceeasi cu problema intregului Occident, devenit sat fara caini dupa ce s-au deschis portile, sa incapa daca se poate tot Orientul Mijlociu. Fireste ca majoritatea atentatelor, daca nu chiar toate, din ultimii ani au fost comise de islamisti, de ”radicalizati”. De fiecare data cand au ramas fara dinti si fara capete, s-a reluat marota: terorismul nu are legatura cu Islamul, diversitate, diversitate si iar diversitate, integrare si iar integrare! Fireste ca multi teroristi s-au nascut in Occident, unde, spre ghinionul serviciilor secrete, nu s-au integrat, desi ar fi avut tot timpul. As, sunt cazuri izolate, nu-i defineste asta, spunea si Merkel, gata sa dea jos pomul de Craciun pentru a nu-i ofensa pe musulmani. Haloimasul liberalo-corect politic din capitalele Occidentul a facut si imposibila trasarea unor profile psihologice ale atentatorilor. Nu mai au chip, nu mai stii de unde sa-i iei. Integrare? Sa fim seriosi, nu se amesteca  frantuzul sau londonezul cu musulmanii, ei pot sta si in ghetouri. Dar nu de acolo vine pericolul, sa nu stigmatizam, sa nu fim rasisti, in ciuda semnaturii islamiste pe toate atentatele. Dar atunci de unde? Pe cine cauta Scotland Yard si serviciile secrete? Carora statul le mai da si peste degete, ca nu e corect politic sa asculti telefoane, asta dupa ce se milogeste de gigantii corporatisti sa decripteze si ei acolo, doua-trei smartphones. Deocamdata, 22 de oameni au pierit  la Manchester. Integrarea continua!

author avatar
Tudor Borcea
532 afisari

1 COMENTARIU

  1. Este de necrezut,cum este posibil ca fortele antitero si fortele speciale ale politiei britanica sa nu efectueze patrule si controale in jurul unui obiectiv unde are loc un spectacol artistic la care se aduna zeci de mii de spectatori.Dupa afirmatiile autoritatilor se astepta la un atentat terorist,au cam stat si l-au asteptat fara sa se intreprinda masuri drastice de prevenire si combatere,in privinta asta au fost si raman lamentabili,parca isi doresc sa se intample aceste acte teroriste,cu ce scop numai guvernanatii stiu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger