AcasăNewsȘomerii petrolului

Șomerii petrolului

Să aștepte o creștere a ofertelor de muncă sau se întoarcă acasă: aceasta este dilema lucrătorilor industriei petroliere din sud-vestului Statelor Unite, unde scăderea accentuată a prețurilor a devastat economia locală.

Calrsbad este un oraș prăfuit din bazinul Permian, cel mai mare depozit de petrol de pe planetă, situat pe întinderea statelor Texas și New Mexico. Un muncitor putea câștiga aici 150.000 USD pe an. Dar prețul petrolului american a ajuns la cel mai scăzut nivel din 1999, în urma reducerii cererii din cauza pandemiei . Au urmat reduceri de salarii și concedieri masive. „I-am spus soției mele: sunt dezamăgit că nu pot munci, dar abia aștept să mă întorc acasă și să te văd „, spune Clenon Weaver. Sudorul în vârstă de 34 de ani își va vizita familia care locuiește în zona Houston, Texas, la zece ore distanță. Apoi va căuta de lucru, relatează Boursorama.

În Carlsbad, mulți muncitori lucrează la extragerea petrolului, la forajul puțurilor sau la construcția conductelor . Ca și Weaver, aceștia trăiesc în tabere, la marginea orașului. Într-o regione în care prețurile proprietăților au crescut din cauza exploziei petrolului din ultimii zece ani, plătesc între 600 și 900 dolari pe lună pentru un spațiu în care să-și parcheze mașina sau camioneta. Mulți dintre ei și-au pierdut joburile în ultimele săptămâni, în prezent funcționează mai puțin de jumătate din numărul de platforme petroliere de anul trecut. Benjamin Loreto se consideră norocos că și-a păstrat slujba: “Mulți oameni nu au niciun serviciu. Așteaptă să vadă dacă se întâmplă ceva. Sunt mulțumiți să trăiască oriunde, doar pentru a câștiga bani.” Cu toate acestea, maistrul în vârstă de 48 de ani câștigă cu cinci dolari mai puțin pe oră decât de obicei și a trecut de la 80 la 40 de ore pe săptămână. Amber și-a părăsit familia de un an. Angajată într-un supermarket, ea doarme acum în propria mașină, cu iubitul ei care lucrează în industria petrolului. Ambii au 20 de ani și sunt îngrijorați de situație. “Petrolul…depindem de el”, spune ea. „Aceasta este viața noastră, așa că dacă prețul scade, vom fi blocați”.

Pentru unele companii, supraviețuirea este posibilă numai datorită planului de asistență al administrației Trump pentru IMM-uri. Fără comenzi de la producătorii de petrol, unele sonde s-au închis, „nu mai avem nimic de construit”, explică managerul Michael Bassett. “Până de curând, în Carlsbad se puteau câștiga bani frumoși. Acum mulți au pierdut totul. Aurul negru se poate transforma în plumb în orice moment”. SUA ar putea înregistra o rată a șomajului de 25%, iar economia americană se așteaptă la un trimestru doi foarte, foarte prost, a avertizat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin. Departamentul Muncii a anunțat că rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie – cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial, depăşind recordul de 10,8% înregistrat în noiembrie 1982.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
282 afisari

1 COMENTARIU

  1. Radu , pandemia asta o sa aiba repercursiuni pentru tot mapamondul , nu-i vaita pe americani , se revigoreaza din mers , sunt altii carora trebuie sa le plangi de mila la cat a scazut barilul de petrol . Vor fi altii care vor ramane cu stive de marfuri neavand unde sa le exporte , pietele se vor polariza , se vor plati polite si scapa cine poate , va fi o resetare totala a economiei mondiale .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger