AcasăNewsȘomaj tehnic pentru toată lumea? Câți români rămân pe dinafară?

Șomaj tehnic pentru toată lumea? Câți români rămân pe dinafară?

De luna viitoare, veniturile românilor se vor prăbuși dramatic

De la 1 aprilie, s-a dat undă verde pentru depunerea listelor cu angajații trimiși în șomaj tehnic. Vestea proastă este însă că foarte mulți români au fost deja concediați de firme sau trimiși în concedii fără plată și nu vor beneficia de procentul de 75% din salariu. 

De luna viitoare, veniturile românilor se vor prăbuși dramatic

Ultimele modificări aduse ordonanței care permite intrarea în șomaj tehnic a salariaților afectați de criza pandemiei reglementează, în sfârșit, prevederile care făceau inaplicabilă această măsură. Angajatorii, cel puțin cei care nu și-au concediat deja salariații sau nu i-au trimis în concedii fără plată, pot trimite acum listele cu oamenii care vor putea primi banii din șomajul tehnic. În afară de cei din HORECA (hoteluri, restaurante și alte activități de alimentație publică) și de comercianții din mall-uri, care, probabil, au optat pentru suspendarea contractelor de muncă ale angajaților, există însă foarte multe domenii și sectoare afectate indirect de starea de urgență, ai căror patroni nu au mai avut resurse să-și păstreze angajații și nici firmele. Aproape peste tot au fost restructurate posturi, au fost închise societăți, sute de mii de oameni fiind dați afară. Pe de o parte pentru că încasările au fost aproape zero, iar pe de altă parte pentru că proiecția bussines-ului pentru perioada următoare a fost, practic, imposibilă. Mai mult, Guvernul României a rămas doar la stadiul declarativ în ce privește ajutoarele financiare și garantarea creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Îndemnul Ministerului Muncii pentru patroni, de a-și păstra angajații că vor avea nevoie de ei, nu a avut niciun efect și nicio relevanță, dat fiind că economia țării s-a prăbușit și se prăbușește în continuare, iar previziunile pentru viitor sunt extrem de sumbre. Din datele oficiale, până la 31 martie, 120.308 contracte de muncă au fost reziliate și 90.453 de angajați au fost trimiși în concediu fără plată. La aceste cifre se mai adaugă și un număr necunoscut deocamdată de contracte full-time (8ore/zi) care au fost transformate în contracte de muncă part-time (o oră, 2 ore, 4 ore/zi).

Reglementări făcute pe genunchi

Analiștii fiscali atrag atenția că nici modificarea OUG 30/2020 nu elimină toate problemele ridicate. Astfel, nu se știe dacă angajații sezonieri pot beneficia de șomaj tehnic. Totodată, transferul indemnizației brute către angajatori este considerat ilogic și păgubos. ”Nu are sens să se plimbe banii pe impozite între stat și angajator, este o situație absurdă. În loc să dai indemnizația netă angajatorului și acesta să o dea netă mai departe la oameni, statul o dă brută la angajator și după aceea angajatorul trebuie să plătească impozitele înapoi. Dacă ajung să fie mult mai mulți oameni, gândiți-vă că impozitele sunt 41,5% din indemnizația brută, iar banii aceștia ar putea fi folosiți pentru plata către alți salariați în șomaj tehnic, nu să aștepți o lună și jumătate să se întoarcă impozitele de la angajatori. În plus, este posibil ca mulți angajatori să nu plătească impozitele înapoi și ce faci tu, ca stat? Că nu poți să execuți în perioada asta, pentru că sunt interzise măsurile de executare și de calculare a penalităților pe perioada stării de urgență și încă 30 de zile după aceasta. E un nonsens ca, într-o situație de criză, să iei astfel de măsuri”, ne-a declarat expertul fiscal Cristian Rădulescu, partener la Taxhouse.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.693 afisari

1 COMENTARIU

  1. Ar fi o idee: ca firmele care vor sa presteze activitate sa si asume prin reprezentantul legal al societatii faptul ca asigura angajatilor toate conditiile legale de protectie pt desfasurarea activitatii..In vaz contrar, raspund administrativ, civil, penal, in solidar si societatea si reptezentatul legal al societatii in caz de infectarea angajatilor…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger