AcasăNewsSoluția care salvează România. „Românul, indiferent cât de mult îi dai, tot...

Soluția care salvează România. „Românul, indiferent cât de mult îi dai, tot e nemulțumit”

Exasperați de lipsa fortei de muncă, întreprinzătorii cer statului sprijin pentru a aduce în țară lucratori nepalezi și vietnameni, pe care să-i angajeze.

În plus, oamenii de afaceri vor o strategie a pieței muncii care să dea rezultate pe termen lung.

Producătorii şi fermierii din ţară fără forţă de muncă autohtonă au apelat la soluția salvatoare de a aduce muncitori din străinătate.

Constantin Șandru este un fermier român din satul Mânărade, județul Alba, care deţine o fermă cu 500 de vaci de lapte, cu teren de 600 de hectare, o fabrică mică de procesare de produse lactate şi un magazin unde îşi vinde producţia.

Pentru a-și salva afacerile, fermierul a angajat pe lângă români și 5 mepalezi.

Constantin Șandru spune că pentru fiecare muncitor străin dă o mie de euro, în care sunt incluse taxe şi cheltuieli cu cazare, mâncare şi, bineînţeles, salariul.

Nepalezii sunt mulțumiți pentru că din banii de salariu își permit să trimită și acasă, la familie, câte ceva.

„Ei sunt mai citiți decât ai noștri”

„Am făcut în așa fel încât să fie separați de români, deoarece după ce i-am băgat prima dată alături de muncitorii români, românii considerau că le-am adus ceva sclavi din Nepal și că le-am adus lor oameni ca să aibă pe cine dirija. Au fost un pic geloși pe ei colegii de servici. Aveau tot timpul ceva de reproșat că nepalezul a întârziat, că nepalezul nu știe. În schimb, dacă eu însumi m-am convins după 6 luni că nu e deloc cum spuneau românii, i-am separat și nu i-am mai lăsat să lucreze în același sector. Și acum mai obiectează câte unul. Îi consideră limitați, dar eu nu îi consider deloc așa. Nu l-am întrebat pe niciunul dintre ei ce pregătire are și câte clase are dar oricum să știți că sunt destul de chitiți din punctul meu de vedere. În cultura lor ei sunt mai citiți decât ai noștri care lucrează în același sector. Eu vă spun că sunt ok. În domeniul în care lucrează ei, astăzi mai greu găsești români. Trebuie să fie un caz fericit să mai găsești români care să fie conștienți și conștiincioși cum sunt ei. Dimineața când erau numai români, trebuia să fac prezența, ca să ma asigur că au venit la lucru. De când îi am pe ei, nu nu mai am problemele astea. Plus că românul, indiferent cât de mult îi dai, tot e nemulțumit. Românul vrea 8 ore pe zi, de luni până vineri, fără ore suplimentare. Aici e toată problema, la ai noștri. Românul azi îl ai, mâine nu îl mai ai”, a spus Constantin.

Omul de afaceri mai spune că majoritatea muncitorilor vin să stea în jur de şapte ani să muncească pentru a putea obţine dublă cetăţenie şi să plece şi în alte ţări din UE.

„Această aspirație a lor o înțeleg total, fiindcă la fel fac și românii care pleacă spre Occident sperând la un trai mai bun. Dar totodată e clar că soluția deficitului forței de muncă pe termen lung, trebuie să aibă o altă rezolvare”, a mai spus Constantin Şandru, potrivit stiridiaspora.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
338 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cică, ” românul vrea opt ore pe zi, de Luni până Vineri ”, de parcă asta ar fi ceva anormal. Păi, așa este și în lumea civilizată, băi, mucea. Vrei ore suplimentare? Suplimentează angajații și rotește-i, eventual și în schimburi, dar dă-le două zile libere pe săptămână. Tu vrei sclaveți. Afacerea e a ta, nu a angajaților.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger