AcasăNewsSoluția anti-bullying a ministrului Educației: să vină Poliția!

Soluția anti-bullying a ministrului Educației: să vină Poliția!

Școlile sunt obligate să integreze agresorii în unitățile de învățământ

Cazurile de violență psihologică-bullying vor fi anchetate de Poliție. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de act normativ al Ministerului Educației, care elaborează normele metodologice pentru eradicarea acestui fenomen.

Școlile sunt obligate să integreze agresorii în unitățile de învățământ

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 221/2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, privind violența psihologică-bullying, aduc o abrodare științifică în lupta împotriva acestor manifestări. Bullyingul  reprezintă comportamentul abuziv, realizat în mod repetat şi cu intenţie directă sau indirectă, care duce la prejudicierea fizică și/sau psihică a victimei/victimelor,  prin umilire, rănire, persecuţie, intimidare sau alte fapte. Acest tip de comportament se manifestă prin forme diverse, putând fi verbal, emoţional/ nonverbal, fizic, relaţionalinclusiv sexual, deposedare de lucruri și electronic (cyberbullying). Potrivit proiectului de act normativ al Ministerului Educației, în investigarea situației de bullying vor fi implicate organele de poliție, pe lângă cadrele didactice și conducerea școlii. ”Situaţia de bullying raportată va fi investigată pentru a se stabili: măsura în care se identifică un comportament de bullying real (despre ce?), actorii implicaţi (cine?), formele de manifestare (cum?), contextul de manifestare (unde şi când?), cauze generatoare (de ce?), soluţii posibile de rezolvare (pentru ce?). Atitudinea echipei care investighează situaţia de bullying trebuie să fie una de mediere, calmă, constructivă, de susţinere, cu rol de identificare a tuturor aspectelor cazului, şi nu de sancţionare. Toate demersurile de investigare vor fi realizate cu respectarea drepturilor tuturor celor direct implicați în situația analizată”, se arată în proiect. Fenomenele de tip bullying s-au intensificat și s-au înmulțit în ultimii ani, ajungând să cuprindă toate unitățile școlare. Cadrele didactice și directorii școlilor se plâng că nu au ce măsuri să ia împotriva copiilor agersori, dat fiind faptul că nu există mijloace legale de combatere a acestor comportamente. Astfel, atât copiii, cât și învățătorii sau profesorii sunt efectiv terorizați de elevi cu probleme psihologice grave, singura măsură fiind transferul acestora la o altă școală, după ce au fost obligați să-i păstreze cel puțin șase luni. În realitate, normele metodologice ale Ministerului Educației, care promovează doar consilierea elevilor cu probleme și, eventual, înscrierea acestora la cursuri de dans, nu rezolvă în niciun fel manifestările de bullying din școli.

Bani pentru programe de informare

Proiectul de hotărâre de guvern al Ministerului Educației prevede, ca soluție salvatoare, programe de formare și informare pentru profesori, elevi și părinți. ”Cadrele didactice din unitățile de învățământ în care au fost înregistrate situații de tip bullying vor fi incluse, cu prioritate, în programe de formare continuă în domeniul prevenirii și combaterii bullyingului, ca formă a violenței manifestate înmediul școlar, finanțate de la bugetul de stat. Elevii implicați în acțiuni de tip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, pot beneficiade programe de intervenție /consiliere, finanțate de la bugetul de stat, prin UAT pe raza căruia funcționează  unitatea  de  învățământ,  sau prin  programe/proiecte  cu  finanțare  externă. Părinții elevilor implicați în acțiuni detip bullying, ca victime, ca agresori sau ca martori, vor beneficia  de  programe  de  intervenție  /consiliere,  finanțate  prin  programe/proiecte  cu  finanțare externă accesate de  UAT,  pe raza căruia funcționează unitatea de învățământ, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației. Părinții elevilor din clasele/ grupele din unitățilede învățământ în care au fost înregistrateacțiuni de tip bullying vor fi incluși, cu prioritate, în programe de informare și conștientizare  în domeniul identificării și combaterii bullyingului, ca formă a violenței manifestate în mediul școlar, în conformitate cu precizările strategiilor naționale sectoriale din domeniul educației”, se mai arată în proiectul de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.018 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai acum depinde ca daca ai o surioara de 14 ani ce intra in probleme mature suporti consecinta graviditatii tale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger