AcasăNewsSoldatul american care a ucis 16 civili afgani risca pedeapsa cu moartea

Soldatul american care a ucis 16 civili afgani risca pedeapsa cu moartea

Leon Panetta

Subofiterul american suspectat ca a ucis duminica 16 civili afgani poate primi pedeapsa cu moartea in caz ca este condamnat de justitia militara americana, a declarat luni secretarul american al Apararii Leon Panetta.

Leon Panetta

Sergentul suspectat de masacrarea civililor, printre care multe femei si copii, trebuie adus in fata curtii martiale conform codului de justitie militara american. Acesta prevede, printre alte sanctiuni posibile, pedeapsa cu moartea, a explicat seful Pentagonului jurnalistilor la bordul unui avion catre Kirgizstan. Regretand „teribilele pierderi de vieti omenesti”, Panetta a declarat ca motivul crimelor este inca necunoscut.Subofiterul a parasit baza pe jos in timpul noptii pentru a ajunge intr-un sat din apropiere si este suspectat ca si-a impuscat in cap si cu sange rece victimele inainte de a incerca sa arda cadavrele.

„La un moment dat, acesta a revenit la baza si s-a predat. El le-a spus oamenilor ce s-a intamplat”, a declarat secretarul Apararii. Intrebat daca se poate vorbi despre o marturisire, Panetta a spus: „cred ca acesta este cazul”.

„Nu suntem siguri de motive (care l-au determinat sa comita crimele). Acesta este retinut si l-am asigurat pe presedinte (afgan Hamid Karzai) ca va fi adus in fata justitiei si va trebui sa dea socoteala”, a adaugat Panetta.Acest caz se adauga unei serii de incidente – incendierea Coranului, soldati urinand pe cadavre – care raman izolate si nu submineaza eforturile razboiului si nici strategia americana care prevede retragerea trupelor americane si ale NATO la sfarsitul anului 2014, conform lui Leon Panetta.

„Nu putem permite ca aceste evenimente sa ne submineze strategia sau misiunea pe care o avem. Este important sa avansam”, a continuat acesta. Sergentul, a carui identitate este tinuta secreta din cauza anchetei, se afla pentru prima data in Afganistan dupa ce a trimis in Irak de trei ori.  In 2010 acesta a fost ranit intr-un accident de circulatie care i-a provocat un traumatism cranian, a declarat pentru AFP un responsabil american al Apararii aflat sub anonimat. Multi soldati americani au suferit astfel de leziuni in Irak si in Afganistan, mai ales din cauza exploziilor. Neurologii au descoperit o legatura intre traumatismele craniene si aparitia ulterioara a unui sindrom de stres post-traumatic.

Responsabilul Apararii a refuzat sa stabileasca o legatura intre actiunea subofiterului si eventuale probleme psihologice sau psihiatrice. Un alt responsabil american a confirmat ca sergentul era originar de la baza Lewis-McChord, situata in apropiere de Seatle, (statul Washington, nord-vest). Din aceasta baza proveneau si cinci soldati acuzati ca au executat trei civili afgani in 2010. Liderul grupului, acuzat ca a elaborat pentru amuzament „scenarii” de executie a civililor din provincia Kandahar (sud), a luat parti din cadavre si a facut poze cu cei ucisi, a fost condamnat in noiembrie la inchisoare pe viata.

author avatar
Ciprian Purice
121 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger