AcasăNewsSoldatii sirieni sunt impuscati daca nu trag in manifestanti

Soldatii sirieni sunt impuscati daca nu trag in manifestanti

Soldati si membri ai fortelor de securitate siriene au declarat ca au fost fortati sa traga asupra manifestantilor neinarmati, fiind amenintati ca daca nu executa ordinul vor fi impuscati, a afirmat sambata Human Rights Watch, citata de AFP.

Dezertorii declara ca cei care refuzau sa traga asupra manifestantilor isi asumau riscul de a fi impuscati ei insisi”, se arata intr-un comunicat al acestui ONG care a strans marturiile a 12 dezertori refugiati in Liban, Siria si Turcia. „Superiorii lor le-au zis ca se lupta cu infiltrati si teroristi. Au fost surprinsi sa descopere manifestanti fara arme, asupra carora au primit ordin sa traga in mai multe randuri”, adauga comunicatul.

„Marturiile acestor dezertori sunt o dovada ca manifestantii omorati nu au fost victimele unor accidente, ci ale unei politici represive ucigase, pusa la punct de inaltii responsabili sirieni pentru a imprastia contestatarii”, spune Sarah Leah Whitson, responsabila HRW pentru Orientul Mijlociu.

Marturiile sunt ale opt soldati si patru membri ai trupelor de securitate , care au furnizat indicatii precise despre manifestatii si despre identitatea superiorilor lor. Militarii ar fi, potrivit dezertorilor, inarmati cu automate Kalasnikov si pistoale cu descarcare electrica pentru reprimarea manifestantilor.

Vineri, 15 civili au fost ucisi in mai multe orase siriene. De la inceputul revoltelor in 15 martie, peste 1300 de civili au murit.

Sambata in localitatea Hama au iesit in strada in jur de 500.000 de manifestanti. Ei au fost vizitati de ambasadorii american si francez. Vizita lor a fost acuzata dur de regimul sirian.

 

author avatar
Adrian Patrusca
130 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger