AcasăNewsSoldații americani distrug recoltele românești sub șenilele tancurilor

Soldații americani distrug recoltele românești sub șenilele tancurilor

În cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA au traversat cu blindatele o zonă agricolă din jurul Insulei Ialomiței  și au distrus culturile din împrejurimi, „din eroare”.

Incidentul s-a produs „în condiţii meteo nefavorabile”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Reprezentanţii MApN şi ai armatei SUA cercetează incidentul şi vor acorda despăgubiri proprietarilor.

Incidentul s-a petrecut în jurul orei 14:00, când „militari ai Armatei SUA, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă”, a transmis joi seară MAPN.

La faţa locului a fost formată o comisie din reprezentanţi ai Apărării şi ai armatei Statelor Unite ale Americii pentru a cerceta cauzele şi împrejurările care au condus la producerea incidentului.

În aceeași zi, la ora 18:30 „s-a desfăşurat la primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare”, a mai arătat MAPN.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc