AcasăNewsSoferii pot alege cand sa le fie suspendat permisul

Soferii pot alege cand sa le fie suspendat permisul

Un proiect inedit pentru Romania a fost depus la Senat  de un parlamentar ALDE, initiativa ce ar putea permite soferilor sa poata alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contraventionale pe care a savarsit-o, intr-un interval de un an de la data contraventiei.

„ Conducatorul auto poate sa-si aleaga perioada suspendarii, potrivit faptei contraventionale pe care a savarsit-o intr-o perioada de 365 de zile de la data savarsirii faptei contraventionale”, arata deputatul ALDE in proiectul de lege depus, in procedura de urgenta, la Senat. Exceptiile de la prevederile mentionate o fac faptele deosebit de grave, „care prezinta un pericol social, fiind savarsite cu vinovatie si care sunt prezentate de legea penala si sunt pedepsite de aceasta – infractiuni”, sustine parlamentarul ALDE.

Solutia celor care pot ramane “fara paine”

In expunerea de motive se arata ca de aceasta lege ar beneficia soferii care „pentru o incalcare minora a unei reguli de circulatie nu mai pot lucra si raman «fara paine»”.„Sunt de parere ca la nivel national avem o problema mare legata de suspendarea permiselor de conducere ale soferilor. Imi exprim speranta ca aceasta initiativa legislativa va gasi sustinatori indiferent de doctrina politic, drept pentru care va spun aceasta propunere legislativa spre dezbatere si adoptare”, sustine Alexandru Baisanu, in expunerea de motive a proiectului. In prezent, potrivit Codului Rutier, soferii pot fi sanctionati prin suspendarea permisului pentru o perioada de 30, 60 sau 90 de zile. Cea mai grava dintre sanctiuni, suspendarea permisului pentru 90 de zile, este  aplicata pentru: – conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune (sub 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat); -conducerea vehiculului cu defectiuni grave la sistemul de franare sau mecanismul de directie, constatate de politia rutiera impreuna cu specialistii RAR; -neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semiba­rierele sunt coborate sau in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune; -depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.

author avatar
Andrei Coman
243 afisari

1 COMENTARIU

  1. Tehnologia actuală permite și desființarea contravențiilor și infracțiunilor la legea circulației și a Polițiri Rutiere, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger