AcasăNewsSoferii contravenienti pot ataca hotararile irevocabile

Soferii contravenienti pot ataca hotararile irevocabile

Amenzile contraventionale rutiere pot fi atacate cu recurs la tribunal

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca hotararile judecatoresti irevocabile in domeniul contraventiilor rutiere pot fi atacate cu recurs.

Amenzile contraventionale rutiere pot fi atacate cu recurs la tribunal

Codul rutier prevede la alin. 3 indice 1 al art. 118 din Codul rutier, ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila. Potrivit AvocatNet, CCR a stabilit ca este neconstitutionala, iar decizia a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 18 iulie 2012 si este definitiva si obligatorie. Drept urmare, conducatorii auto pot contesta hotararea judecatoreasca prin care se solutioneaza nefavorabil plangerile lor impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.

Recursul – cale de atac

In prezent, soferii pot contesta in 15 zile contraventiile la instantele pe raza carora au fost amendati, dar magistratii CCR au argumentat ca judecatorii dau, de regula, sentinte definitive si irevocabile. „In practica, unele instante de judecata, in lipsa unei cai de atac impotriva hotararilor pe care le pronunta, absolutizeaza prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor”, se arata in motivarea deciziei CCR. In consecinta, Curtea a decis ca hotararile irevocabile date de instante in domeniul contraventiilor auto pot fi atacate cu recurs.

author avatar
Arpad Dobre
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger