Cauta

Soferii bauti raman zece ani fara permis si risca puscarie grea

Senatorii dezbat in prezent un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care soferii prinsi bauti sau drogati la volan risca fie zece ani de puscarie, fie zece ani fara carnet de conducere.

Conducatorii auto vor fi dur sanctionati daca vor fi prinsi beti sau drogati la volan

Practic, actul normativ are in vedere dublarea pedepselor cu inchisoarea, in cazul soferilor prinsi cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie (limita care incadreaza penal faptele comise), sau a celor care au consumat droguri. Astfel, daca  normativul actual prevede o pedeapsa privativa de libertate de la un an la cinci ani, propunerea de modificare are in vedere inchisoare de la cinci la zece ani. Mai rau, in cazul in care soferii care vor incalca noua lege conduc masini de transport persoane, substante periculoase sau de instructaj auto, risca intre zece si 15 ani de inchisoare. Actualul Cod Rutier prevede ca prelevarea de probe biologice in cazul unei alcoolemii de sub 0,4 la mie este facultativa, dar noul act normativ impune obligativitatea testului, fara drept de refuz.

Suspendare pe zece ani

Soferii depistati ca au baut ori s-au drogat risca pedepse mult mai mari ca in prezent. Concret, cei prinsi la volan cu o alcoolemie sub 0,8 la mie vor ramane fara carnet intre sase luni si 12 luni (trei luni in prezent). In cazul in care alcoolemia este de peste 0,8 la mie, conducatorul auto nu va mai putea sofa intre cinci si zece ani, aceeasi pedeapsa fiind aplicata si in cazul soferilor consumatori de droguri. Daca soferii recidiveaza si sunt prinsi la mai putin de cinci ani ca au consumat alcool sau droguri, pedepsele se majoreaza cu un an pentru alcoolemie sub limita penala, respectiv cu zece ani pentru alcoolemie mai mare de 0,8 la mie. In plus, noul act normativ, care se afla in prezent in dezbaterea Senatului Romaniei, interzice conducatorilor auto prinsi bauti sau drogati la volan sa mai ceara reducerea perioadei de suspendare a permisului auto.

Ultimele stiri

  • Citație Rugina Mariana
  • Comunicat de presă Administrație Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Evoluția acțiunii Transgaz (TGN) în anul 2023
  • Horoscop 30 aprilie 2024 – Stelele vor oferi șansa de a vă îmbunătăți condițiile de viață
  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Exit mobile version