AcasăNewsSoferi, vi se pregateste „taxa de autostrada”!

Soferi, vi se pregateste „taxa de autostrada”!

Desi in Romania nu prea exista drumuri finalizate, guvernantii ne pregatesc deja „taxa de autostrada”

Romania va impune in perioada urmatoare o taxa pe autostrazi, potrivit strategiei bugetar-fiscale elaborata de Ministerul Finantelor.La capitolul “Politica in domeniul transporturilor si infrastructurii” din strategia bugetar-fiscala, la capitolul “obiective propuse” apare “introducerea taxei de autostrada”.

Desi in Romania nu prea exista drumuri finalizate, guvernantii ne pregatesc deja „taxa de autostrada”

Nu exista trecut vreun termen-limita pentru introducerea taxei, dar, cum strategia acopera perioada 2012-2014, rezulta ca in maximum 3 ani vom avea taxa de autostrada, daca cele asumate prin strategie vor fi si indeplinite.

Initial, strategia anuntata era sa se taxeze doar autostrazile construite in parteneriat public-privat, pentru ca apoi ideea sa fie extinsa si la autostrazile ce vor fi construite din bani de la buget si, ulterior, si la autostrazile deja construite. Indiferent de varianta de taxa pe autostrada, actuala taxa de drum platita prin rovinieta nu va disparea, asa cum am fi tentati sa credem. Ba chiar statul intentioneaza sa creasca sumele pe care le incaseaza. La aceleasi capitol, unul dintre obiective este “cresterea tarifelor de utilizare a infrastructurilor de transport”.

Taxa auto, scade cu 30%

Taxa de poluare auto va fi redusa cu 30% comparativ cu nivelul actual indiferent de tipul de motorizare conform standardelor Euro, dar nu si pentru masinile dotate cu motor Euro 5, in cazul carora taxa va ramane nemodificata, releva proiectul ordonantei de modificare a taxei auto. In acelasi timp, pentru masinile cele mai poluante din categoria non-euro, cuantumul taxei va fi redus mai putin sau deloc. Coeficientii taxei vor scadea uniform cu 30% pentru masinile cu motor Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si non-euro, indiferent de capacitatea cilindrica, cu exceptia masinilor non-euro de 2.001-3.000 centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, si de peste 3.000 centimetri cubi, unde taxa ramane la acelasi nivel.

author avatar
Andrei Ispas
343 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger