AcasăNewsSociologul Mircea Kivu dezvaluie ca a fost colaborator al Securitatii

Sociologul Mircea Kivu dezvaluie ca a fost colaborator al Securitatii

Unul dintre cei mai cunoscuti sociologi autohtoni face o dezvaluire neasteptata, scotand la lumina un adevar pe care, pana de curand, il tinuse tainuit. Si anume ca a facut pact cu politia politica din perioada comunista.

Sub titlul „colaborarea mea cu Securitatea”, Kivu scrie pe pagina sa de pe o cunoscuta retea de socializare, un amplu mesaj in care admite ca a semnat un angajament cu „organele statului” din fostul regim comunist, detaliind cum a fost abordat, „la mijlocul anilor ’80, la putin timp dupa ce devenisem sociolog la Laboratorul de Sociologie Urbana al Institutului de Proiectare Constructii Tipizate (IPCT) – actualul CURS” de catre „securistul institutului”.

„Indraznesc sa cred ca nimeni nu a avut de suferit”

Sociologul povesteste ca a ales si un nume de cod, „Mihai”, dar si ce anume l-a determinat sa faca acest pas. „Stiam vag ce inseamna semnarea unui asemenea act (astazi stiu mult mai multe). Nu gasesc alt resort pentru a-l fi semnat decat lasitatea. Desigur, erau niste amenintari voalate, ca mi-as putea pierde postul pe care tocmai il capatasem, dar nimic concret. Nu am avut puterea de a spune “nu”. Mi-am spus ca voi reusi sa-i “fentez”, sa nu le spun nimic important, nimic ce ei nu ar fi stiut deja”, a notat Kivu, inainte de a detalia doua cazuri in care a fost contactat pentru a spune ce stie despre un fost coleg de facultate de-al sau, care intre timp parasise Romania, dar si despre un alt sociolog si despre sotia acestuia.

Printre alte aspecte pe care le-a considerat important a fi fost mentionate, Kivu scrie urmatoarele: „nu am primit niciodata bani sau alte foloase in schimbul notelor informative”, dar si „de ce nu am spus toate acestea mai devreme? Grea intrebare. Cred ca as fi vrut sa uit acest episod, de care imi e rusine. Daca asta conteaza, nu am afirmat niciodata ca nu am fost colaborator al Securitatii. In ce masura am facut politie politica? Eu indraznesc sa cred ca nimeni nu a avut de suferit de pe urma notelor informative scrise de mine. Dar nu pot fi sigur ca asa este”.

sursa foto: Facebook/Mircea Kivu

336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger