Cauta

Societe Generale si RBS au manipulat dobanzile la credite

Societe Generale si RBS sunt suspectate de Comisia Europeana ca, impreuna cu alte opt banci, ar fi manipulat in favoarea lor ratele LIBOR si TIBOR. Pe baza acestor indicatori se calculeaza dobanzile la creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni japonezi.

Acuzatie. Societe Generale este banuita ca ar fi ”umblat” la dobanzile creditelor in franci elvetieni si dolari

Comisia pentru Concurenta de la Geneva a demarat procedura de verificare a mai multor banci, deoarece asupra lor planeaza suspiciunea de manipulare a pietei.  Este vorba de peste 10 banci, printre care se numara UBS, Credit Suisse, dar si RBS si Societe Generale,  banci care sunt prezente si in Romania. Autoritatea de la Geneva sustine ca acestea au manipulat ratele de referinta LIBOR (London Interbank Offered Rate) si TIBOR (Tokyo Interbank Offered Rate) pentru creditele acordate in dolari, lire sterline, franci elvetieni si yeni japonezi. Tarasenia nu ar fi iesit la iveala daca un bancher nu s-ar fi autodenuntat. El a prezentat anchetatorilor o bogata corespondenta electronica intre reprezentantii bancilor implicate,  din care ar reiesi ca au ”umblat” la cei doi indicatori pentru propriul folos si in detrimentul clientilor.

Ancheta pe mai multe continente

Ancheta se efectueaza in prezent in Japonia, SUA, Canada si UE. Investigatiile vizeaza bancile UBS, Credit Suisse, Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ, Citigroup Inc, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, HSBC Holdings plc, JP Morgan Chase & Co, Mizuho  Financial Group Inc, Rabobank Group NV, RBS Group PLC, Societe Generale si Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Aceasta ancheta se desfasoara in paralel cu o alta, inceputa anul trecut de Comisia Europeana la o serie de banci din UE, printre care si Deutsche Bank, care ar fi manipulat dobanda EURIBOR, indicator de baza pentru dobanda la creditele in euro. La fel ca si in cazul celor in franci elvetieni, si aceasta dobanda a crescut notabil in ultimele luni.

Ultimele stiri

  • Litoralul, îndoliat! Protest la Vama Veche faţă de modul în care se desfăşoară procesul lui Vlad Pascu (VIDEO)
  • Cât plăteşti pentru o ciorbă la Mamaia, în minivacanţa de 1 Mai. Preţurile au luat-o „razna”
  • Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise
  • Românii uitaţi de Guvern, de Paştele 2024! Categoria socială care nu primeşte pensia înainte de Sărbători
  • De la Olimpiada de Istorie, la spital, cu stare de rău, grețuri și vărsături. Organizatorii au încercat să mușamalizeze cazul?
  • Turcia suspendă orice fel de relație economică cu Israel
  • Scholz și Macron se întâlnesc înaintea vizitei lui Xi Jinping
  • Incendiu puternic lângă București. Pompierii au intervenit de urgență în Mogoșoaia
  • Țările UE „Big Bang” riscă să-și piardă avantajul competitiv
  • Cap compas Riad. Petrobogăția atrage giganții bancari
  • Exit mobile version