AcasăNewsSocial-democrații cuceresc și Danemarca (VIDEO)

Social-democrații cuceresc și Danemarca (VIDEO)

Sursa foto Twitter

Premierul liberal al Danemarcei, Lars Lokke Rasmussen, a recunoscut victoria Partidului Social Democraților în alegerile generale ale țării ce s-au terminat joi seară, urmând ca locul să îi fie luat de liderul partidului de stânga, Mette Frederiksen.

 Formațiunea care a ieșit pe primul loc în scrutin, de orientare centru-stânga, a câștigat 25,9% dintre voturi și și-a asigurat 91 de locuri din cele 179 în Parlament.  În schimb, după patru ani în care s-a clasat pe locul doi la alegeri, Partidul Poporului Danez (DPP), aprig promotor  al măsurilor anti-imigraționiste, și-a pierdut mare parte din susținere. Cu toate acestea, imigrația a rămas un factor cheie în alegeri, alături de problematica schimbărilor climatice și tăierile ajutoarelor sociale. Astfel, social democrații și-au fortificat suportul printr-o politică mai aspră pe migrație, o poziționare necaracteristică stângii, ci dreptei, între altele susținând interzicerea purtării de burka și niqab, tradiționalele piese vestimentare ce acoperă chipul și trupul femeilor care aparțin religiei musulmane.

Prin rezultatul electoral de joi, Danemarca devine a treia țară nordică ce își alege un executiv de stânga, după ce în Suedia și Finlanda s-a întâmplat același lucru anul acesta, ceea ce demonstrează că un curent stângist se propagă din nordul Europei.

„Centrul alegerilor au fost ajutoarele sociale, iar verdictul votanților este în întregime clar. De astăzi înainte vom face ajutoarele sociale prioritatea numărul unu în Danemarca” a declarat Frederiksen într-un discurs de după aflarea rezultatelor. Social democrații au promis că vor mări cheltuielile publice, că vor majora taxele pentru afaceri și pentru bogați și că vor modifica reformele ce au fost implementate asupra pensiilor, în așa fel încât cetățenii ce au lucrat timp de 40 de ani să se poată retrage mai devreme din câmpul muncii.

Mette Frederiksen alături de susținători Sursa foto Twitter

Danezii, asemenea celorlalți cetățeni ai statelor nordice, plătesc cele mai mari taxe din lume, acestea stând la baza rețelei lor de ajutoare sociale. Mulți dintre ei sunt îngrijorați că o politică prelungită de austeritate  poate eroda sistemul universal de sănătate, educație și îngrijire a bătrânilor.

[youtube]3SuTwR_fH_8[/youtube]

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger